Å være fosterhjem
Å stille seg disponibel som fosterhjem er en fantastisk god gjerning. Behovet for fosterhjem er så ekstremt stort, fordi det er så mange hjemløse katter i Norge, og de må også ha et sted å være frem til de får sine permanente hjem. Det er en konstant kamp for frivillige organisasjoner som Potespor i Hjertet å balansere inntak og kapasitet, fordi behovet og viljen er alltid større enn mulighetene.
Dess flere fosterhjem og donasjoner vi får, jo flere katter kan vi hjelpe.
PS: Ser du etter oppdateringsskjema eller beskrivelsesskjema? Scroll ned!
Hva som kreves av fosterhjem
Daglig tilsyn og stell
Et fosterhjem må ha nok tid og vilje til å ta seg den hjemløse katten mens den bor hos seg. Det betyr ikke nødvendigvis å bruke mange timer daglig på å være i direktekontakt med katten, men nok tid til å se hvordan katten har det, sosialisere litt og kunne sørge for rent vann, nok mat, plukke kattedoet og ellers holde det rent.
Nødvendig oppfølging
Enhver katt må til veterinær et par ganger eller fler, avhengig av behovene. Alle skal få ormekur, ID-merket, vaksineres, de som er store nok skal kastreres og enkelte trenger også mer behandling utover det. Det meste gjøres av dyrehelsepersonell på dyreklinikkene, men enkelte ting må følges opp hjemme, som:
-
Gi ormekur
-
Gi smertestillende etter kastrering eller andre operasjoner
-
Gi evt. annen hjemmebehandling instruert av klinikk eller oss
Fosterhjem kan alltid få veiledning og gode råd fra oss til det de måtte behøve hjelp med. Vi har mye erfaring og mange triks for hvordan man får til det meste.
Tilstrekkelig mat og utstyr
Fosterhjem må selv holde styr på at de har nok mat, sand og evt. annet nødvendig til katten, og si ifra til Potespor i Hjertet om det er behov for mer. Noen dekker frivillig noe mat og sand, andre kan hente fra lageret vårt på Heimdal i Trondheim og de som ikke kan noe av delene kan handle inn og få utgiftene refundert (da må dette være avtalt på forhånd.) Vi ønsker at de som har mulighet bruker fra lageret, da vi vil spare der vi kan.
Bli kjent og sosialiser
Alle katter trenger sosialisering og selskap på ulike måter og nivåer. Det er viktig å bli godt kjent med dem slik at man har en god forståelse for hvordan kattene er. Er katten
Dess lengre tid det tar å få dem adopsjonsklare, jo færre nye katter kan Potespor i Hjertet hjelpe. Tilstrekkelig medisinsk oppfølging og god innsats fra fosterhjemmet er den beste oppskriften.
Når kattene bor i fosterhjem er vi avhengig av fosterfamilien for å bli kjent med kattene så vi kan matche dem med riktig hjem etterhvert. Etterhvert som fosterforeldre blir kjent med katten, må de også dele det med Potespor i Hjertet, både i tekst, bilder og evt. filmklipp. Etterhvert trenger vi også beskrivelser og bilder fra fosterfamilien til å lage annonser for å vise frem kattene til potensielle adopsjonsfamilier.
Grunnregler
(fullversjon i fosterhjemkontrakt)
-
Mindreårige skal ikke ha selvstendig ansvar for dyr.
-
Dyr skal ha daglig stell og tilsyn, og konstant tilgang på vann.
-
Fosterkatter skal holdes strengt innendørs av flere viktige grunner.
-
Alle i hjemmet må ta hensyn ift. vindu og dører for å unngå at katten stikker av. Katter kan f.eks. komme seg ut av en liten vindusgløtt om de virkelig vil!
-
Varsle PiH snarest når noe er forandret med katten (atferd, helse, mat-/drikkelyst, toalettvaner, sosiale fremskritt, hendelser m.m)
-
Spør heller en gang for mye om du er usikker på noe.
-
Hold fosterkatt(er) og private dyr adskilt inntil annet er klarert med PiH.
-
Ikke gi fosterkatt(er) menneskemat eller noe som ikke er på lista over godkjent kattemat.
-
Ved økonomiske utlegg som du ønsker refundert (f.eks. for medisiner, mat eller sand), send bilde av kvittering til vår Facebook eller fosterhjemmail. Vi refunderer til kontonr.
Forberedelser
Før du får en fosterkatt er det viktig at følger våre veiledere for at katten skal få det beste utgangspunktet:
-
Hvordan gi katten en god start hos deg:
Denne forklarer bl.a. hvordan du klargjør hjemmet før katten kommer og den første tiden deres sammen.
-
Rehabilitering/sosialisering (om katten du skal fostre er sky):
Det er viktig å ta visse hensyn når man har slike katter, da det er noe helt annet enn å ha katter som har vokst opp med mennesker. I veilederen er gode råd og fremgangsmåter som vil hjelpe dere på vei med tillitsbyggingen.
-
Mer info om katter og flere veiledere du kan få bruk for.
Når fosterkatten er adopsjonsklar
Noen av fosterforeldres viktigste oppgaver er å hjelpe oss å få kattene adopsjonsklare. Ikke bare praktisk og mentalt sett, men også med forberedelser til adopsjon, slik som dette.
Dess lengre katten er i fosterhjem uten å ha en annonse, jo lavere sjanse har den til å bli adoptert. Er fosterforelder flink til å sende oppdateringer, beskrivelser, bilder og evt. filmer, hjelper det oss å bli kjent med katten og kunne vise den frem.
Uadopterte katter må ofte flyttes mellom flere fosterhjem og dette er stress og påkjenninger for dem. Det er også veldig mye jobb for oss i PiH.