top of page

Innvendige parasitter

(innvollsorm)

Å gi katten din ormkur jevnlig er kjempeviktig for kattens helse og velvære. Innvollsorm kan infisere katten din gjennom bittesmå egg som vi ikke ser, og de er på ting katten spiser ute, i mus og kan smittes i kattekassen. Ubehandlet innvollsorm kan gjøre stor skade på kattens indre organer. De mest vanlige typene i Norge er spolorm og bendelorm.

 

Hva er innvollsorm?

Innvollsorm er parasitter som formerer seg og lever på innsiden av dyr. De bor i tarmhulen hvor de legger egg som klekkes til larver og utvikler seg til voksne, små ormer. Disse ormene formerer seg igjen og gjentar prosessen så lenge katten går ubehandlet. De fleste innvollsormer lever i ca. 3 uker. Ormene lever av maten som dyret selv har spist.

Smitte
De ulike ormtypene smittes på forskjellige måter. Noen smitter gjennom dyreavføring, mens andre gjennom smittede byttedyr. Kattunger kan også bli smittet gjennom fosterlivet og morsmelken. Noen ormer lever lenge i miljøet, så det hører derfor med enhver katteeier å behandle katten imot disse parasittene jevnt.

Ulike typer

Spolorm (rundorm):

Overføres som egg eller larver i avføringen fra andre katter eller tas opp fra smittede byttedyr. Spolormen finnes mange steder utendørs og kan smitte katten om den spiser på ulike ting. Ubehandlede kattemødre kan smitte både fostre og kattunger gjennom magen og morsmelken. Smittede katter kan skille ut et enorm antall spolormegg og disse eggene er så motstandsdyktige at de kan leve i omgivelsene i årevis. Kan komme levende opp med kattens oppkast. Spolormen er hvite, lange og tynne marker som minner om spaghetti. De dør fort utenfor et dyrs kropp.

Bendelorm (flatorm):

Overføres når katten spiser smittede byttedyr som f.eks fugl, mus, lopper, andre insekter, rått kjøtt eller rå fisk. Larvene frigjøres i kattens mage og utvikler seg til voksen bendelorm i tarmen. Eggene kan komme sporadisk ut med kattens avføring. De er for små til å sees for oss, men noen ganger kan man se ormleddene eggene kommer fra. De ligner på små risgryn og kan noen ganger sees ved endetarmsåpningen til katten eller i avføringen. Bendelormen kan bli flere meter lang.

Hakeorm (rundorm)

En blodsugende parasitt som lever i magen til katten. Den finnes ikke i Norge og forekommer helst på dyr som har vært i utlandet. Den er 0,5-2 cm lange. Er katten kraftig angrepet kan den få anemi (blodmangel). Den smitter dyr via miljø, byttedyr eller hud. Kattemødre kan smitte sine barn med dette.

Trådorm/piskeorm (rundorm):

Lever i tarmen og kan gi blodig diare og dehydrering. De er 2 mm lange og larver utskilles gjennom avføring. Trådormen er mest vanlig i tropiske og varme strøk og kan både formere seg og leve i og uten en kropp.
 

Trådorm smitter på flere måter:

  • Perkutant – larver trenger gjennom huden og føres med venesystemet via lungene til tarmen.

  • Peroralt – verten får i seg larver gjennom munnen, og larvene utvikler seg videre til voksne ormer i tynntarmen

  • Laktogent - mordyret skiller ut larver via melken og smitter avkommet – dette er en vanlig smittemåte hos hund. Valper kan bli smittet fra det øyeblikket de begynner å die.

  • Autoinfeksjon – ettersom larver klekker fra eggene allerede mens de er i tarmen, kan noen larver rekke å utvikle seg til det smittsomme stadiet og re-smitte verten ved å vandre gjennom slimhinnen bakerst i tarmen/ huden rundt anus. Denne smittemåten forekommer hos hund.

Hjerteorm (Dirofilaria immitis):

For smittede dyr kan hjerteorm være svært vondt og farlig. Den er mest utbredt i varmere strøk, som middelhavslandene, Portugal, Bulgaria, Romania, Tsjekkia, Slovakia, Sveits, Kina, India, Japan, Australia og Amerika. Den kan smittes til hunder og katter av stikkf ra infiserte mygg. Hjerteorm kan ikke overføres med de myggartene vi har i Norge.

Hjerteormlarver overføres fra mygg til hundens/kattens hud. Etter 1 - 2 måneder vandrer de med blodet til hjertet der de utvikler seg til voksne ormer som kan bli opptil 7 år gamle og 30 cm lange. De voksne ormene lever hovedsaklig i høyre hjertekammer og i hovedarteriene til lungene. Hunnormene produserer larver som kan leve opptil 18 måneder i blodet. Disse tas opp når myggen suger blod og smitter andre hunder eller katter myggen stikker.

Hjerteorm kan skade blodkarene, hindre normal blodtilførsel og føre til hoste, pusteproblemer, hjertesvikt samt nyre- og leverproblemer. Hvis parasittene løsner kan de føre til blodpropp. Det tar som regel 7 – 8 måneder fra hunden/katten smittes til den får symptomer, men noen dyr får aldri noen symptomer - særlig i områder hvor hjerteorm er vanlig.


Når du bør gi ormkur:

  • I leveuke 3, 6, 9 og 12

  • Når de flytter til nytt hjem

  • 4 mnd alder

  • 6 mnd alder

  • Voksen innekatt: Ca. 2-3 ganger i året

  • Voksen utekatt: Ca. 4 ganger i året og ved smitte


Hvis du vet at katten din er smittet, gi en ny kur etter 14 dager (gjelder enkelte medisiner).Ulike typer behandling:
Banminth: Pasta mot spolorm (egnet til kattunger).
Panacur: Både pasta og tabletter som tar spolorm, bendelorm og giardia.
Droncit: Tabletter og sprøyte mot bendelorm.
Drontal: Store tabletter som tar rundorm, bendelorm og spolorm.
Milbemax: Små tabletter som tar begge typer orm (bredspektret)

Profender: Dråper i nakken. Tar rundorm, spolorm, hakeorm, bendelorm og lungeorm.

Stronghold: Dråper i nakken. Egentlig loppemiddel. Kan ta hjerteorm.

Kilder:
http://www.notteroy-dyreklinikk.no/klinikken/index.php?option=com_content&task=view&id=48

http://www.vetinst.no/sykdom-og-agens/tr%C3%A5dorm-strongyloides-stercoralis

http://www.vetinst.no/sykdom-og-agens/hjerteorm-dirofilaria-immitis#sthash.C5aNtHkq.dpuf

bottom of page