top of page

De brysomme og verdiløse "villkattene"

Utdaterte og usunne holdninger lever enda sterkt blant oss. Den kontrastfulle situasjonen med å ha to kastrerte og velfødde katter i sofaen samtidig som man har et utett fjøs fullt av katter man ikke ser verdien i er fortsatt nokså vanlig dyrehold i Norge.


"Villkatter". Ikke engang en rase som finnes i Norge, men folk bruker begrepet daglig som en sleng for husløse, eierløse, skye katter eller katter de ikke vil ha ansvaret for. "Villkatter" har blant mange mindre verdi enn kattene de plukker seg ut fra de er små. De tillegges også en definisjon på lik linje med ville og udomestiserte dyrearter i naturen som man ikke skal "tukle" med. "Villkatter" skal ikke taes til veterinær, temmes eller holdes som kjæledyr. Det er dyreplageri. De skal avlives på "humane" måter.

Det er luksus for "villkatter" å bo i uisolerte fjøs, uthus eller på i bygninger hvor de kan ha en utømmelig tilgang på mus. Og om man gir dem litt brød, Friskies eller middagsrester er de godt ivaretatt. Man skal ikke røre "villkattene". De skal få være i fred og ikke plages. Det er inntil de har formert seg så mye at det blir for mange av dem. Da skal man knekke nakken på de små og skyte ned resten. Det er helt vanlig og greit.


Teksten i kursiv var selvfølgelig skrevet med ironi og som et eksempel på tankesett til katteiere vi har å gjøre med jevnlig. Slike folk er sjelden samarbeidsvillige. De synes kattene er til bry, men vi får ikke overta dem. De beskylder OSS for dyreplageri og truer oss på både latterlige og uhyggelige måter. Få er heldigvis handlekraftige med ordene sine og vi vet at er det èn av partene som bryter loven så er det ikke vi.


Vi er forferdelig kjipe vi som unner dyrene bedre og som bruker egen tid og midler på å hjelpe dem uten å tjene ett øre på det. Men vi vil heller oppfattes som kjipe av uvitende og ignorante mennesker enn å bevisst la dyr lide. Vi kommer aldri til å slutte å stå opp for de som ikke kan be om hjelp selv.

I dag slapp disse fire å bli knekt nakken på eller skutt.


PS: "Villkatter" finnes ikke i Norge og vi hater dette begrepet fordi det er så skadelig mht. holdningene som henger på det. Villkatter finnes bare i Afrika og Asia, og faktisk i Skottland. Alle katter i Norge er vanlige katter. De kan være sky, ville og hjemløse, men de vil aldri bli "villkatter". Dette er katter som stammer fra kattene som vi har i sofaen og de er like mye verdt og de fleste kan sosialiseres til å bli like kosete og trygge. Kall dem heller "løskatter". Det er heller ikke fint, men det stemmer i det minste. På engelsk har man ryddigere begrep for dette. "Feral cats" er usosialiserte katter og "stray cats" er katter som har/har hatt eier, men går ute av ulike grunner. "Feral" betyr vill og står også i den norske ordboken, mens "stray" betyr bortkommen.

Synes du innsatsen vår for hjemløse katter er verdt noe så er vi kjempetakkenemlig for litt støtte.

Kommentarer


bottom of page