top of page

Dødelig propaganda i media

Denne artikkelen er delvis utformet av tekst fra våre venner, Dyrebeskyttelsen avd. Bergen og Hordaland. Makten media har til å påvirke leserne er enorm og det er ikke alltid positivt. Medias fokus vedrørende dyrevelferd er både manglende og til og med oftest feilaktig når den først finnes, og dette er utrolig farlig. Ett av temaene som gjerne skrives om er FIV og dessverre blir det alltid svartmalt og på feilaktig grunnlag! Dette må det bli slutt på.

Mist, 2 år gammel, frisk gutt med FIV.

Mist, 2 år gammel, frisk gutt med FIV.

Vranglære

Dersom en katt tester positivt for FIV (Feline Immunodeficiency Virus) så finnes det dessverre fremdeles veterinærer som mener dyret må avlives. Disse veterinærene trenger å kurse og oppdatere seg

I følge "ABCD vets", som er et panel bestående av ledende veterinærer og forskere i hele Europa, så anbefaler de ikke avliving om katten tester positiv på FIV

- Så, må en FIV-positiv katt avlives? Absolutt ikke! Hvis veterinæren din sier at katten må avlives, så bytt veterinær! Mange veterinærer antar at FIV-katter vil bli syke, eller er syke som følge av viruset. Katter som har levd et liv som hjemløse vil ofte ha mange forskjellige utfordringer som følge av selve hjemløsheten, og alt for ofte legger veterinæren skylden på FIV for at katten har de problemene. Hjemløse katter uten viruset har akkurat de samme problemene som de som tester positivt, så dette blir en stigmatisering av selve FIV-problematikken.

Den eneste grunnen for å avlive en FIV-katt er hvis den lider for mye, som følge av sekundære infeksjoner eller andre plager som viser seg å være uhelbredelig - akkurat som hos enhver annen katt. FIV fremstilles som et forferdelig virus hvor eneste utvei er døden for katten. «En katt med FIV har det jo ikke bra» - er det vi ofte hører, men dette er rett og slett vranglære, kunnskapsmangel og propaganda.

Erfaring og kunnskap

Organisasjoner som tar inn FIV-katter har god og lang erfaring med FIV-positive katter og vet at de kan leve et langt og godt liv, til tross for at de har fått påvist viruset.

FIV ble først oppdaget på 80-tallet, selv om det sannsynligvis har eksistert i hundrevis av år før det. FIV er et virus som bryter ned celler som er en del av immunsystemet, men det ødelegger ikke immunsystemet så mye at en katt ikke kan leve et helt langt liv med det. Viruset muterer sakte, slik at tiden for å gjøre tilstrekkelig skade på immunsystemet og faktisk påvirke helsen til katten, tar mange år (om ikke resten av kattens levetid). En katt med FIV kan leve et godt og langt liv, og dø av naturlige / vanlige årsaker, som en katt kan få i sin "alderdom". Når en FIV-positiv katt blir syk

Dersom en FIV-katt blir syk, har det ofte lite å gjøre med selve viruset. De fleste katter med FIV-viruset opprettholder et sterkt nok immunforsvar til å bekjempe vanlige, sekundære infeksjoner og leve et langt liv. Viruset smitter kun mellom katter og kan ikke overføres til andre arter eller mennesker. FIV overføres via kraftig, dype bitt, gjerne forårsaket av slåsskamper mellom ukastrerte katter. FIV smitter ikke via spytt, og katter kan derfor både vaske hverandre, drikke og spise av samme skåler, og leve uproblematisk sammen så lenge de ikke slåss. Forebygging er likevel viktig

Vil du forhindre at din katt skal bli smittet, så anbefales det å kastrere hannkatten og hunnkatten. En kastrert katt slåss mindre og dermed reduseres sjansene for smitte. Det hender også at hunnkatter kan bli smittet via bitt i nakken ved parring, så man reduserer også risikoen for smitte om hunnkatten ikke er fertil.

Hos Agria Dyreforsikring får man forsikret katten med FIV viruset, så det er ingen grunn til å ikke forsikre katten sin om den skulle være bærer av viruset.

Både Potespor i Hjertet (vi som organisasjon) og Dyrebeskyttelsen avd. Bergen og Hordaland (avdeling) avliver ikke FIV-positive katter. Vi har reddet og omplassert mange FIV-katter og flere av dem friske og til de blir gamle lever i hjem sammen med andre, ikke-smittede katter. Kilder:

Her kan du lese mer om siste forskning rundt FIV:

bottom of page