top of page

Upassende dobesøk

Et spørsmål vi ser katteeiere stiller flere ganger i uka er: "Hvorfor går ikke katten min på do i kassen sin?" Dette kan være en enkel eller kompleks sak, men du må vite at det er ALLTID en god grunn bak det, selv om du ikke forstår det.

Mulige årsaker

Selv den mest husrene og dotrente katten kan forandre dovanene sine av ulike grunner. De vanlige er:

Plassering: Kattedoen bør stå lett tilgjengelig. Hvem liker å måtte gå veldig langt når en må på do? Eller føles plasseringen utrygg pga. andre skapninger i hjemmet? Selve kattedoen: Kattedoen kan være liten, eller kanskje liker ikke katten overbygget eller luka på den. Ta av luka eller overbygget og se om det hjelper. Prøv å invester i en større do eller en ekstra. Mange katter liker å ha en kasse for hvert ærend.

Kattesand: Det finnes et hav av ulike kattesandtyper der ute og det er slettes ikke alle som er like godt egnet til alle katter. Kattegrus, pellets eller perler kan fungere for noen, men ikke for den andre, så her må du prøve deg frem. Det er viktig at uansett strø så har katten nok til å få til å grave i og dekke med. Gjerne minst 5 cm fyll. Du må også ta litt hensyn til om katten din er spesielt renslig, går ekstra mye på do, om den har noen plager eller diagnoser, eller kanskje må flere katter dele do. Du må finne ut hva som fungerer best for dere. Det kan rett og slett være så enkelt at katten ikke er fornøyd med type kattedostrø den får.

Renhold: Selv om det ikke alltid trenger å virke slik er katter veldig renslige dyr! Noen er mer pirkete enn andre. Du burde plukke kattedoen minst èn gang daglig og bytte ut sanda når du ser den har skiftet farge, lukter og ikke gjør nytten sin. Tenk deg selv å gå på et kjempeekkelt do? Du hadde sikkert snudd du også?

Stress: Som nevnt i første punkt så kan plasseringen av kassen være et problem om den står på et utrygt sted. At noe er utrygt sier seg selv gir stress for katten. Er det for urolig i hjemmet? Er katten redd for kontrontasjoner med andre dyr? Tør ikke katten å gå til doet sitt så vil den finne et annet sted å gjøre fra seg, noe som er forståelig. Prøv å gjøre noe med plasseringen av doen og se nærmere på om det kan være noe som plager pusen din.

Medisinsk årsak: Ved mange tilfeller kan det også være medisinsk problem bak at katten ikke bæsjer på kassen sin. Katter bæsjer ofte på unormale steder for å vise deg at noe er galt. Det er også viktig at du vurderer hvordan avføringen ser ut. Den skal være brun og fast, så dersom den har en annen farge eller konsistens beviser det at katten din ikke er helt frisk. Observer kattens spise- og drikkevaner i tillegg til alminnelige atferd. Det er ikke noe å vente med et besøk til veterinæren om ting ikke er som normalt.


Gode tips

  • Bruk nok sand! Katter liker å ha noe å grave i og gjerne dekke over "leveringen" sin med. Det er dessuten lettere å plukke en kattedo med mye sand i over en som har for lite sand og er bløt og klissete.

  • Gjør rengjøringen mer behagelig for deg selv. Bruk engangshansker! Og ha kattespaden, sand og rengjøringsmidler i nærheten av doene, så det ikke blir et tiltak å måtte lete frem alt. Gjør det litt enkelt for både deg og kattens skyld.

  • Fyll på mer sand når det minker.

  • Bruker du klumpesand som samler urinen til klumper som du kan plukke ut, burde du gjøre å unngå å skade disse klumpene, fordi da er hensikten borte. Finn først et sted i dobunnen som det IKKE er noen urinklumper. Kom deg ned til plastbunnen og skrap derfra. Da slipper du å spre urinen og ødelegge den rene sanda. En annen ting du kan gjøre før du plukker doen er å dunke bunnen i gulvet et par ganger så det som sitter i bunnen løsner litt.

  • Vask kattedoen innimellom. Selv om den skal brukes som do så burden den selvfølgelig rengjøres den også. Det er spesielt viktig om katten din har hatt innvollsorm eller sykdom.

bottom of page