Myter og fakta om FIV

Det florerer med feilinformasjon og vranglære ang. FIV og tusenvis av katter blir unødvendig avlivet som konsekvens av det. Hjelp oss å spre FAKTA istedet for myter!

Myte 1: FIV-testen påviser om katten din har en dødelig sykdom. Fakta: "FIV-testen" er ofte det som kalles en snaptest, eller ELISA-test. Dette er en enkel blodprøve som etter få minutter i et brett vil gi deg et positivt eller negativt svar. Men denne testen er ikke til å stole på. Den ser bare etter antistoffene for FIV, ikke selve viruset. Og leser man den ikke av på nøyaktig riktig tidspunkt kan den også gi falsk positivt svar. En snaptest er ikke tilstrekkelig til å diagnosere en katt med FIV. Det finnes ingen perfekte tester for å påvise at katten er FIV-positiv. Forskere bruker virus-isolering for å se etter viruset, men dette tar lang tid og er ikke enkelt og egnet for vanlig FIV-testing. Man kan ta en PCR-test som ser etter virusets DNA. Dette er en blodprøve som sendes inn til et laboratorie.

 

Myte 2: FIV og katteAIDS er det samme. Fakta: Det er ikke det samme. Man deler sykdommen opp i tre faser; - Smittefasen (4-6 uker etter eksponering til viruset) - Den passive fasen (symptomfri periode som kan vare i opptil 9 år) - Sluttfasen (først HER minner sykdommen om AIDS og gjør katten sårbar for infeksjoner) Stadie 1: Symptomene oppstår vanligvis 4-6 uker etter katten har blitt eksponert for viruset. Typiske tegn er at den får mild feber, blir slapp og får forstørrede lymfeknuter. Katten kan også være følsom for hud- og tarminfeksjoner under denne fasen. Stadie 2: Latent eller subklinisk stadium hvor katten ikke viser noen tegn på sykdom. Dette stadiet kan vare i mange år. Under dette stadiet kan immunforsvaret svekkes langsomt. Når immunsvikten blir alvorlig, opptrer den tredje fasen. Det er ikke uvanlig at denne passive fasen varer i 7-9 år. Stadie 3: Den tredje fasen er den endelige eller AIDS-lignende fasen, og forekommer mest hos katter fra 5-12 år. I løpet av dette siste kliniske stadiet virker ikke kattens immunforsvar ordentlig. Viruset dreper viktige celler i immunforsvaret. På grunn av dette er katten svært utsatt for infeksjoner. Det kan være bakterielle, sopp- eller parasittiske infeksjoner som vanligvis er kroniske. Ofte er de forårsaket av organismer som normalt ikke forårsaker alvorlig sykdom hos katter, men siden immunforsvaret ikke kan holde dem i sjakk, forplantes de raskt og forårsaker sykdom. Disse kalles opportunistiske infeksjoner.

 

Myte 3: En FIV-positiv katt tåler ikke å bli syk. Fakta: Det er først i siste fase av FIV at man kan oppleve at katten sliter med å bekjempe sykdom. Det kan være nødvendig å gi den lengre medisinsk behandling enn tidligere. Vanlige sekundære infeksjoner FAIDS-katter kan oppleve er: Kronisk tannkjøttbetennelse, rhinitt (betennelse i neseslimhinner), kreft eller svulster. Viruset virker også immunstimulerende og dette kan føre til såkalt immunmedierte sykdommer der kattens immunforsvar angriper sine egne celler. Du vil da ofte se at katten har èn eller flere nokså vanlige og ellers harmløse infeksjoner, men som kommer tilbake eller ikke vil gi seg tross behandling. I dette siste stadiet er levetiden vanligvis maks. 1 år.

 

Myte 4: Katter med FIV lever korte og miserable liv før de dør. Fakta: FIV katter dør oftest av komplikasjoner ved alderdom. Typiske dødsårsaker er geriatriske - altså komplikasjoner knyttet til alderdom. Kort sagt, hvis vranglærde folk ikke drepte FIV-positive katter uten god grunn, ville kattene sannsynligvis levd et langt og sunt liv. At katten er "FIV-positiv" er bare en diagnose - ikke en dom om at katten vil få det fælt en dag. FAIDS hevdes å være den fjerde og siste fasen av FIV ifølge forskere. De forskerne er også enige om at de fleste katter aldri når det stadiet. Det er like umulig å forutsi en FIV-positiv katts langsiktige fremtid, akkurat som det er med en FIV-negativ katt. Som vi nevnte tidligere, kan den symptomfrie "delen" strekke seg ut i mange, mange år. Forskning har ennå ikke dokumentert at FIV forkorter livet. Bare den statistisk sjeldne sykdommen FAIDS forårsaker et påvisbart tap av levetid. Med moderne fremskritt innen veterinærpleie og godt stell av eier kan også FAIDS-katter leve gode liv. FAIDS-katter som lever som hjemløse, får ingen medisinsk behandling og har mange miljøutfordringer har derimot værre forutsetninger for å leve friske og lenge.

 

Myte 5: FIV-viruset er en stor trussel for andre katter, dyr og mennesker. Fakta: FIV er et retrovirus som betyr at det kun kan smittes til samme art - herav katter. F i FIV står for "feline" som betyr "katt", slik som H i HIV står for "human". Det er altså to helt forskjellige virus. Viruset selv er forbløffende svakt. Det kan leve utenfor kroppen i bare noen få sekunder. Viruset er ekstremt langsomt fungerende. Moderne forskning indikerer at overføring krever alvorlig fysisk interaksjon. "Dype bittsår er så langt den primære modusen for virusoverføring." - Dr. Julie Levy, DVM, PhD (bekreftet av flere andre forskere). Slikking, deling av mat- og vannskåler, deling av do og å være i samme miljø er harmløst for katter. Man kan altså fortsatt ha flere katter selv om man har en FIV-positiv katt, men forbehold om at kattene går overens og ikke fyker ihop jevnlig.

 

Myte 6: Kattunger som er FIV-positive vil alltid bære viruset. Fakta: Hvis en kattemor har FIV-antistoffer, kan hennes kattunger få dem ved fødselen. Men disse antistoffene forsvinner oftest innen kattungen er 8 måneder gammel, så å teste katten for FIV før den tid er meningsløst og vil ikke gi et pålitelig svar. Dr. Niels Pederson - som var i teamet som oppdaget FIV-viruset, sier: "Kattunger født av FIV-positive mødre har liten risiko for infeksjon, selv om de i utgangspunktet kan teste positivt på grunn av tilstedeværelsen av materniske antistoffer." Koret Shelter Medicine Program: "Smittede mødre sjelden, hvis noen gang, overfører infeksjonen til sine kattunger."

 

Myte 7: Man bør ikke adoptere FIV-positive katter. Fakta: FIV-positive katter kan leve lange, sunne og gode liv som elskelige familiemedlemmer. De er utsatt for de samme plagene som alle andre katter. Det finnes som sagt ingen regel for hvor lenge en FIV-positiv katt kan leve og vanligvis lever de like lenge som ikke-smittede katter. Vi har opplevd kattunger som dør av nyresvikt. De hadde ikke FIV. Vi har også flere eksempler på dette. Det er større sjans for katter å bli påkjørt av bil, gå seg bort eller bli tatt av rovdyr, enn å dø av virusprogressjon/FAIDS. Vi har en fantastisk FIV-positiv katt som heter Braveheart. Han er godt over ti år gammel og er en utrolig frisk og lykkelig katt. Han lever sammen med vår FIV-negative, Chrystal og de er gode venner. Braveheart hadde ingen alvorlige problemer da han kom til oss annet enn grusomme tenner - noe som er vanlig for katter som har gått ute på egenhånd i mange år. Disse har vi selvfølgelig fjernet så Braveheart ikke har noen smerter eller plager. Poenget med å adoptere en hvilken som helst katt er å redde dens liv og berike ditt eget.

Bilde: Chrystal og Braveheart. <3