top of page

Allergi mot støvmidd

Støvmidd lever i hjemmet ditt, som kattens tekstilleker, møbeltrekk, madrasser, sengetøy og tepper. Når man sliter med å finne ut hva katten er allergisk imot kan det faktisk være støvmidd som er syndebukken. Litt om støvmidd Disse små parasittene trives i fuktige temperaturer, spesielt varmluften som utåndes når du sover. Støvmidd spiser på hudceller, miljøvirus, sopp og bakterier, men foretrekker hudskallene hos atopiske katter. Årsak Selv om midden spiser døde hudceller, er det faktisk ikke den som forårsaker allergiske reaksjoner, men støvmiddens avføring. De har et spesielt protein, "Der p1", som blir med ut i avføringen og forårsaker katten til å bli hyperallergisk. Støvmiddallergi hos katter er en ikke sesongbasert. Det er en av de vanligste årsakene til allergi hos katter med en overraskende 30-80 prosent av tilstedeværelse hos testede allergiske katter.

Bilde: Eosinofilt plakk pga. allergi. Symptomer En katt som er allergisk mot støvmidd kan oppleve symptomer som:

 • Krustige hudflater

 • Røde flekker

 • Lokalt hårtap

 • Hudskader

 • Kløing

 • Seboré (overproduksjon av talg som lager skjellaktige hudflak, skorper eller hinner i hodebunnen)

 • Otitis (ørekløe og -betennelse)

 • Pyodermer (hudinfeksjoner)

 • Generalisert kløe (spesielt på føttene eller i fjeset)

 • Eosinofile granulomkompleksskader (hudbetennelse)

 • Plasmacelle pododermatitt

 • Hakeakne

Diagnostisering

Det er vanlig å gjøre en hudfølsomhetsprøve eller Serum IgE-testen for å se etter en reaksjon på Der p1-proteiner forårsaket av støvmidd. Men har katten annen midd kan det gi et falskt positivt svar for støvmidd. Veterinæren din vil da vurdere kattens kliniske symptomer for å skille mellom typene av midd og gjøre en ny test. Siden symptomene som er forbundet med støvmiddallergi hos katter minner om symptomene på matallergi, sesongallergier, miljøallergier og en rekke infeksjoner, er det viktig å gjøre en differensialdiagnose. Det kan innebære hudskraping, hudcellecytologi, hudprøvekultur og blodprøve.

Behandling De vanlige behandlingene mot støvmidd er immunterapi og endringer i miljøet. Veterinæren vil skrive ut medisin som passer for din katts tilstand. Likevel er den beste behandlingen mot støvmidd å holde hjemmet rent. Det er særlig viktig å vaske og bytte tekstiler i hjemmet.

 • Støvsuging og rengjøring av tepper (en gang i uken)

 • Rutinemessig støvtørking og feiing

 • Vask av alle kattesenger og sengetøy om katten sover med deg (en gang i uken)

Forebygging

Katter pleier å respondere godt på immunterapi-behandlinger, men for å unngå at symptomene kommer tilbake må man sørge for at hjemmet er rent. Det er lurt å bytte luftfilter i varme- og kjølesystem, lufting av madrasser og tekstilene i hjemmet vil hjelpe å bli kvitt støvmidd. Bedre enn vanlig rengjøring er å vaske sengetøyet med te-treolje og dampe madrasser. Siste muligheten er å bytte til hypoallergene putetrekk, sengetøy og ellers hypoallergen tekstil, da det kan motvirke støvmidd.

bottom of page