top of page

Allergi mot støvmidd

Støvmidd lever i hjemmet ditt, som katteting i tekstil, møbeltrekk, madrasser, sengetøy og tepper. Når man sliter med å finne ut hva katten er allergisk imot kan det faktisk være støvmidd som er syndebukken.

Hva er støvmidd?

Støvmidd er bittesmå parasitter som lever i tepper, sengetøy og flass på levende vesener. De spiser døde hudceller som både dyr og mennesker feller hver dag. De liker også miljøvirus, soppsporer og bakterier. Støvmidd trives i fuktige temperaturer, spesielt varmluften som utåndes når man sover.

Hva som gir allergisk reaksjon

Det er faktisk ikke at midden spiser på deg/dyret som gir reaksjon. Det er avføringen den etterlater seg. Den inneholder et spesielt protein som kalles "Der p1" og dette kan mange reagere på. Støvmiddallergi hos katter er dessverre ikke sesongbasert. Det er en av de vanligste årsakene til allergi hos katter og står for overraskende 30-80 prosent tilstedeværelse av de testede kattene.

Bilde: Privat. Eosinofilt plakk pga. allergisk reaksjon (overdreven kløe og slikking.)

Symptomer

En katt som er allergisk mot støvmidd kan oppleve symptomer som:

 • Sprøtt hudlag

 • Røde flekker

 • Lokalt hårtap

 • Hudskader

 • Kløe (spesielt i fjes og på bein)

 • Seboré (overproduksjon av talg som lager skjellaktige hudflak, skorper eller hinner i hodebunnen)

 • Otitt (ørekløe og -betennelse)

 • Pyodermi (hudinfeksjoner)

 • Eosinofile granulomkompleksskader (hudbetennelse)

 • Plasmacelle pododermatitt

 • Hakeakne

Diagnostisering

Det er vanlig å gjøre en hudfølsomhetsprøve eller Serum IgE-testen for å se etter en reaksjon på Der p1-proteiner forårsaket av støvmidd. Men har katten annen midd kan det gi et falskt positivt svar for støvmidd. Veterinæren din vil da vurdere kattens kliniske symptomer for å skille mellom typene av midd og gjøre en ny test. Siden symptomene som er forbundet med støvmiddallergi hos katter minner om symptomene på matallergi, sesongallergier, miljøallergier og en rekke infeksjoner, er det viktig å gjøre en differensialdiagnose. Det kan innebære hudskraping, hudcellecytologi, hudprøvekultur og blodprøve.


Behandling

De vanlige behandlingene mot støvmidd er immunterapi og endringer i miljøet. Veterinæren kan skrive ut medisin som passer for katten din. Likevel er den beste behandlingen mot støvmidd å holde hjemmet rent. Det er særlig viktig å vaske og bytte tekstiler i hjemmet.

 • Støvsuging og rengjøring av tepper (en gang i uken).

 • Rutinemessig støvtørking og feiing.

 • Vaske kattesenger og sengetøy om katten sover med deg (en gang i uken).

Forebygging

Her er noen renholdstiltak for å forebygge allergiske symptomer mot støvmidd.

 • Vask ofte overflater med en våt klut.

 • Bytt luftfilter i varme- og kjølesystemer jevnlig.

 • Luft tepper, tekstiler og madrasser.

 • Vask sengetøy med tetre-olje (tea tree oil).

 • Damp madrasser.

 • Bytt til hypoallergene sengeklær og tekstiler.

 • Frys eller vask jevnlig tekstiler på 60 grader. Støvmidd dør når det er for varmt eller kaldt.

bottom of page