top of page

Vanlige spørsmål og svar

Det finnes millioner av dyr som lider i verden og det er umulig å redde dem alle. Men man kan ikke slutte å hjelpe dem av den grunn. Dyrevern er noe som er vanskelig, men givende å engasjere seg i. Vi får mange spørsmål om arbeidet vårt og om katter, og her kommer noen av de vanlige:

 1. Hvorfor akkurat katter? Katter er ett av de artene som er mest misforstått og som lider mest i Norge. Norge er kanskje verdens mest vanlige og populære kjæledyr, men likevel blir de ofte elendig behandlet. I Norge er det ikke noe forskjell. Med rundt 100 000 hjemløse katter, et samfunn med gammeldagse holdninger og en politikk og et lovverk som ikke fungerer for dyrene, trenger kattene oss. Katter reproduserer seg i en ekstrem fart, de er seige og de kan potensielt leve i 20 år, så å overse problemet med dem er kat(t)astrofalt. Hjelper du katter betaler deg tilbake med en takknemlighet man ikke engang kan forestille seg, og det er en av de store drivkraftene våre til å fortsette arbeidet når det er tøft.

 2. Går kattene fritt i huset ditt? Nei, selvfølgelig ikke. De er fordelt på ulike rom og avdelinger ut ifra helse og sosialt stadium.

 3. Hvordan får du råd til å hjelpe alle disse kattene? Det er frivillige menneskers donasjoner som holder driften vår i gang. Samtidig så får vi grasrotandelen vår fra Norsk Tipping tre ganger i året som hjelper mye. Når vi må og kan bruker vi egne midler og eller så kan vi alltid spørre følgerne våre om økonomisk hjelp. Da er folk veldig snille og generøse. De vet at bare vi har råd så sørger vi for at kattene får hjelpen de trenger.

 4. Er det ikke utrolig tøft når kattene er syke eller dør? Det er helt forferdelig. Vi går gjennom en sorgprosess hver gang en katt ikke overlever. Men det er en del av jobben. Vi må leve på at katten fikk kjærlighet og hjelp på slutten, og at vi PRØVDE da alle andre sviktet. Katten forlot verden elsket og slapp å lide en lang, ensom og smertefull død. Vi bruker disse tragiske historiene til å spre kunnskap og for å nå ut til flere i håp om at de vil bli bedre katteeiere og åpne øynene sine.

 5. Har du noen som hjelper der eller gjør du alt selv? Jeg (daglig leder, Tina) gjør 95% av hele driften selv. Jeg har derimot god hjelp av min kollega, Torill når hun har tilgang på bil og jeg har en mor som er "skolert" til å hjelpe meg med dagligdagse oppgaver med kattene. Hun hjelper meg flere ganger i uka dersom hun har mulighet.

 6. Men du kan jo aldri reise bort? Eller kan du noengang dra på ferie? Det er sjelden jeg reiser bort og ferie er sjelden ferie. Samboeren min har funnet ut at dersom han bestiller en tur og gir meg i gave så MÅ jeg reise bort. Da stiller mor og svigermor opp med å passe på kattene mens vi er bortreist. Vi er så overlykkelige og takknemlige for det! Samboeren min og jeg pleier å reise til Gran Canaria hvor vi også bruker store deler av turen på hjelpe katter der nede.

 7. Hvordan gjør dere adopsjoner? Vi reklamerer for kattene vi har til adopsjon gjennom både Facebook og Finn.no. Enten kontakter folk oss etter de har sett disse annonsene, ellers spør de oss etter om vi har noe som passer for dem. Folk adopterer av ulike grunnlag. Selv om de fleste selvfølgelig vil ha en pelskledd duremaskin til selskap, varierer det hva som er folks prioriteringer (utseende, personlighet, alder eller ønsket om å gjøre en god gjerning.) Alle som gir oss et godt inntrykk og som vi tror vi kan ha katt for, spør vi om en uhøytidelig og hyggelig telefonsamtale. Denne er både for å bli kjent med hverandre og for å lære om prosessen og kattene. Det er viktig for oss å gjøre et godt forarbeid til adopsjoner slik at de forhåpentligvis blir varige og vellykkede. Alle adopsjoner ender med at det betales et adopsjongebyr/donasjon og at det skrives en kontrakt.

 8. Hva med kattene som du ikke får adoptert bort? Jeg er evig optimist og tror at det finnes et hjem for alle kattene vi har der ute. MEN dersom det tar lang tid så bor kattene hos oss så lenge de behøver.

 9. Hvordan får du plass til alle kattene? Vi tar ikke inn flere enn jeg har plass til. Vi har også fosterhjem og kattene adopteres ut etterhvert. Vi har kjøpt tre brakker som vi skal sette sammen til et tilpasset kattesenter etterhvert. Dette trenger vi mer økonomisk hjelp og noen dugnader for å få til, men vi er kommet et lite stykke på veien. Vi gleder oss til det blir klart!

 10. Samarbeider dere med andre som holder på med det samme? Absolutt. Samarbeid er nødvendig skal man kunne hjelpe flest mulig. For oss er det viktig at alle katter i nød får hjelpen de behøver, og om det er fra oss eller noen andre med kompetanse spiller ingen rolle. Vi ringer og blir oppringt av like organisasjoner når det dukker opp utfordringer, så løser vi saken sammen.

 11. Hva bruker dere mest penger på? Veterinærregninger og forbruksvarer som kattemat og kattesand.

 12. Dersom noen vil støtte dere, hvordan gjør de det? Vi har alle slike opplysninger lett tilgjengelige både i banneret på Facebook-siden vår og på hjemmesiden vår. Man kan både støtte med penger og utstyr. Når det kommer til kattemat ønsker vi gjerne å bli spurt først da kattene må holdes til faste kosthold.

bottom of page