top of page

Leserinnlegg: Nyresvikt

Leste et informativt innlegg fra en Facebook-følger på "Kattegruppa på Facebook" ang. nyresvikt og vil derfor bruke noe av det + litt ekstra kunnskap til å opplyse dere om denne dødelige sykdommen. Kanskje er det nok til at akkurat din katt får hjelp tidligere. Nyrenes oppgave: Nyrene frakter vekk avfallsstoffer og bevarer den riktige salt- og væskebalansen i kroppen. Nyrenes evne til å opprettholde disse funksjonene svekkes med alderen. Grunnene til dette er mange. Vi ser at infeksjoner i kroppen, tannstein og tannkjøttsykdom, hjerteproblemer, høyt blodtrykk, skader og kreft kan fremskynde nyresykdom. Noen katteraser er også mer utsatt enn andre, for eksempel Abbysiner, Maine Coon, Siameser og Burmeser.

Både Eva og jeg har mistet katter til nyresvikt. Det som sikrest kan påvise nyresvikt er blodprøver, men urinprøve kan også vise om katten bruker nyrene ved å se hvor konsentrert urinen er. Spør dyreklinikken din om eldresjekk: Mange dyreklinikker tilbyr noe som kalles eldresjekk til katter over 12 år. Dessverre er det ikke alle klinikker som gjør det. Eva sier hun var totalt uvitende om at blodprøve er det man må ta om man skal oppdage nyresvikt. Hennes katt sov ekstra mye (det kan være tegn på nyresvikt), den var 15 år og Skedsmo dyreklinikk mente den var helt frisk. De tok IKKE blodprøve. Et år etterpå døde katten hennes. Jeg var heller ikke heldig nok til å oppdage nyresvikt tidsnok med mine katter, og når det nærmer seg slutten er den et veldig smertefull sykdom å dø av. I bildet nedenfor kan du se 6 mnd gamle Charlie som jeg prøvde alt jeg kunne å redde, men som jeg til slutt måtte la gå da jeg så han ynket seg og led. Det er helt forferdelig å ikke kunne redde dem...

Typer nyresvikt: - Nyresvikt (reversibel) - Akutt nyresvikt (reversibel) - Kronisk nyresvikt(terminell) Symptomer: - Vekttap økt tørste og urinproduksjon - Trøtthet - Regelmessig oppkast - Dårlig pelskvalitet Reversibel nyresvikt: Dette er nyresvikt som med rett tidlig diagnose og rett behandling kan helbredes. Hvis dette skjer kan sykdommens utvikling senkes og katten din kan ha mange gode år. Terminell nyresvikt: Nyresvikt som er uhelbredelig - den kalles kronisk nyresvikt. De kliniske symptomene (som man kan se eller kjenne) kommer ikke før sykdommen har gått veldig langt. Da er det gjerne mellom 60-70% igjen av nyrene og slaget er dessverre tapt. Diagnosering: - Blodprøve med sjekk av verdiene: Kreatinin og urea. - Urinprøve med sjekk av urinkonsentrasjonen. - Tilleggsundersøkelser som røntgen og ultralyd av nyrene, samt nyrebiopsi kan hjelpe videre diagnostisk. Behandling: Behandling av kronisk nyresvikt består hovedsakelig i å redusere den videre utviklingen av sykdommen i nyrene. Jo tidligere nyresykdom oppdages, dess større mulighet er det for å bremse sykdomsutviklingen. Da kan det forhåpentligvis med noen enkle tiltak forlenge kattens liv, - med god livskvalitet. 1) Diett, og i noen tilfeller medisiner. Katter med nyresvikt får en spesiell diett som er tilpasset katter med nyresykdom. Disse spesialforene inneholder lettere fordøyelige høykvalitetsproteiner, og mindre mengder fosfor og salt. Dette bremser utviklingen av nyresykdommen og hjelper til med å forlenge kattens liv. Diettene kan ofte gi katten 1-2 år ekstra, - med god livskvalitet! 2) Tabletter som senker blodtrykket og hindrer proteintap gjennom nyrene kan hos flere pasienter være aktuelt. 3) Kvalmedempende og syrenøytraliserende midler så katten skal beholde matlysten. Nyresyke katter skiller ut for mye væske over urinen, og kan derfor bli dehydrerte (uttørkede). Da vil avfallsstoffer som nyrene vanligvis skiller ut, samle seg opp i kroppen og gjøre at katten blir dårlig. Andre slutter å spise og kan bli dehydrerte av den grunn. 4) Intravenøs væske kan gjøre at katten får korrigert ubalansen i væske og salter i kroppen og får vesentlig bedre livskvalitet etterpå. Dette kan være nødvendig å gjøre i perioder, og blir en grov form for dialyse i perioder katten blir dårlig. Nyresyke katter har ofte perioder hvor de slutter helt å spise. I disse periodene er det ekstra viktig at de får i seg nok næring og væske. 5) Foringstube kan bli aktuelt på noen pasienter. Det gjør at eieren kan fôre katten med flytende næring gjennom en sonde som går ned i magesekken. Målet mitt med å informere om dette er at MANGE katter kunne levd et godt liv den dag i dag om dyrlege hadde informert om blodprøve. Det er som med oss som med dyra at får vi denne sykdommen, kan vi klare oss om den oppdages tidlig. Dette er en sykdom som nesten 50% av alle katter dør av, men med opplysning kan vi kanskje dele livet litt lengre sammen.

Snakk med veterinæren din om nyresvikt, uansett hvor gammel den er. Katter kan spise farlige ting utendørs og det kan være nok til å skade nyrene permanent. Selv har vi i PIH mistet tre katter til nyresvikt - alle fra 6 mnd til 3 år gamle. De var det dessverre allerede for sent for da vi reddet dem...

bottom of page