top of page

En enorm skam og brudd på tillit

Når man ringer politiet skal man føle seg trygg på at de vet hva som bør gjøres og at den det gjelder er i trygge hender. Det skjer dessverre ikke alltid og mange av gangene er det dyrene som blir sviktet.

Bilde: Christer Eliassen En god gjerning endte i tragedie Kl 08.20 i dag fant Christer Eliassen en påkjørt katt. I motsetning til mange andre som bare kjører forbi, stoppet Eliassen og ringte etter hjelp. Han kontaktet politiet og de oppfordret han til og ta med katten inn til politihuset. - Jeg hadde ikke mulighet til å ta den med, sier Christer Eliassen. Han syntes tilstanden til katten ikke så alvorlig ut og regnet med den ville bli tatt med til veterinær. Han ventet på at politiet skulle ankomme stedet og ble sjokkert over det neste som skjedde. - Det tok sikkert 15 sekunder fra politiet ankom stedet til at han ene gikk i bilen og tok frem en tjukk batong. Jeg spurte om de skulle slå den, og fikk da til svar at de måtte avlive den, og det «var slik de gjorde det i politiet». Politibetjenten sa videre at jeg skulle snu meg rundt hvis jeg ikke tålte å se på. Den samme mannen dro til med et hard og ukontrollert slag på katten. Den ble truffet over ryggen, og det var helt jævlig å se på. Katten hoppet opp, løp et par meter og gjemte seg under bilene. Jeg sa han skulle gi faen i å slå katten, men fikk beskjed om at jeg ikke hadde noe med dette å gjøre, og at jeg skulle bare dra. Idet jeg dro, hentet de en mindre batong i metall, men det var det siste jeg så. De gjorde ingen vurdering av katten før de hamret løs på den, sier Eliassen, som er sjokkert over politiets håndtering av saken. Christer Eliassen opplevde som at det var innsatsleder som tok styring.- Det var han ene politibetjenten som tok all styring og at han andre ble mer sjokkert og trakk seg unna, hevder Eliassen. Han var på vei til politistasjonen og skulle anmelde hendelsen da AN kontaktet han. - Dette var ikke det jeg ba om eller forventet når jeg ringte politiet etter hjelp. Jeg er skuffet over måten politibetjenten håndterte situasjon siden han ikke klarte å avlive katten på et slag, avslutter han.

Flere vitner – Jeg og mine to kollegaer hadde stått og sett på helt siden taxisjåføren stoppet. Etter at katten hoppet opp og prøvde å stikke av, gjemte den seg bak bilen, og var litt skjermet for oss. Men vi kunne tydelig se at politimannen i over fem minutter slo katten gjentatte ganger før det hele var over. Å stå og se på dette var forferdelig tungt, sier Kim Åge Lauritsen, som var en av de tre vitnene. Loven om dyrevelferd Avliving § 12 Avliving av dyr og håndtering i forbindelse med avlivingen skal skje på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte. Den som benytter bedøvings- eller avlivingsutstyr, skal påse at dette er egnet og vedlikeholdt. Dyr som eies eller på annen måte holdes i menneskelig varetekt, skal bedøves før avliving. Bedøvingen skal gi bevissthetstap, og dyret skal være bevisstløst før avlivingen påbegynnes og til døden inntrer. Krav om bedøving før avliving gjelder ikke hvis dyret avlives med en metode som gir umiddelbart bevissthetstap. Etter at avliving er utført, skal det påses at dyret er dødt. Avliving i nødstilfelle skal i størst mulig grad skje i samsvar med første og andre ledd. Avliving skal ikke skje som et selvstendig underholdnings- eller konkurranseelement. Dyrebeskyttelsen anmelder Facebook har eksplodert med kritikk på politiets håndtering av katten. Også Dyrebeskyttelsen Norge stiller hardt mot politiet, og vil nå anmelde saken. – Dette er ikke rett! Det er brudd på loven om dyrevelferd. Politiet har ingen faglig kompetanse for å redegjøre for kattens helsetilstand. De skal i alle fall ikke gå løs på den med batong. Dette er beklageligvis ikke noe nytt. Flere ganger har politiet i Norge blitt anmeldt for lignende hendelser, nå er det på tide at det stopper, sier Linn Krogstad, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge. Politiets eneste uttalelse: "Politiet ble i dag oppringt av en drosjesjåfør som fortalte at han hadde funnet en påkjørt katt.Patruljen som kom til stedet beskriver at mesteparten av kattens hode var knust. Det var ingen mulighet til å berge katten og katten led tydelig. Patruljens vurdering ble derfor å avlive katten på stedet for å unngå unødige pinsler for katten. Det å frakte katten til dyrlege ble vurdert, men på grunn av store hodeskader ble avlivning på stedet valgt.Det første slaget politiet slo traff ikke slik det skulle og katten gikk noen meter før den la seg ned igjen. Politimannen slo på nytt og mener at katten døde etter det. Han avventet litt, og slo to nye slag for å være sikker på at katten var død. Alle vurderinger er gjort med tanke på at katten skulle lide minst mulig.Vi har full forståelse for at dette er grusomt å se på. Dyr som lider er vondt og vi som må ta disse vanskelige avgjørelsene kjenner på akkurat dette, men vår hensikt er bestandig å begrense dyrets lidelse." Christer Eliassens kommentar til politiet: "Dette må jeg si har vært tung dag, der noe så trasig som en påkjørt katt, og etter det har eskalert til et helvete for katten, og for meg som elsker dyr. Dette er bare tull. Katten hadde ingen synlige skader i hodet, og var ved full bevissthet. Skadene katten hadde var i skjelett/bein, men lam var den iallefall ikke. Noe som viste seg klart da den reiste seg opp og sprang ETTER at politimannen slo den sadistisk over ryggen. Deres holdninger om katten, og også det at dere velger å beskytte hverandre internt i politiet på denne måten, er direkte sjokkernde. Jeg må på en måte synes synd på politimannen, som opererer som innsatsleder hos dere, må legge seg i senga inatt med svært uggen følelse. Når han ligger der, og tenker over det han gjorde, kan det ikke føles godt for han. Det samme med hans kollega, som har vært med å dekke over ugjerningen. Jeg er utrolig skuffet, både over politimannen som brukte 5 sek på å bestemme at katten ikke hadde livets rett. Enda mer sjokkert er jeg over måten han velger å ta livet av en tillitsfull katt, som satte pris på strykingen over ryggen de 15 minuttene jeg sto sammen med han. Og til slutt, er det altså politiets totale mangel på empati, men heller velge å støtte en politimann 100 prosent, tross ett dårlig valg. Dere må gjerne sitte der å fortelle at det var nødvendig, men det synet får dere aldri overført meg som var vitne til dette. Neppe heller til de andre vitnene som har uttalt seg helt på egen vegne. Katten var helt bevisst, freste ikke, viste ingen aggresjon (slik skadde dyr gjerne gjør), og den fortjenere definitivt en vurdering fra veterinær." Potespor i Hjertet: Det er mange som ringer og spør om hva de skal gjøre når de finner et skadet, sykt eller dødt dyr. Som aktive dyrevernere opplyser vi bl.a om at man kan kontakte politiet om ikke veterinær, viltnemnda eller Falk er tilgjengelig, men etter å ha sett så mange svik, vil vi kanskje ikke gjøre det igjen. Politiet påstår her at kattens hode var knust og at den ble avlivet av dyrevernsmessig hensyn, men bildet viser ikke en hjerneskadet katt. En så skadet katt ville heller ikke klart å løpe vekk. Politiet påførte katten bare mer smerte enn å gjøre den en tjeneste, og slikt skal ikke skje! Det er også et stort problem for meg at verken politiet, veiryddere eller dyrevernsloven sier noe om å sjekke dyr for merking. Eliassen som fant katten strøk den forsiktig mens han ventet på politiet, og kunne bekrefte at det var en tam katt. Den hadde mest sannsynlig et hjem, og kanskje ville eierne prøvd å redde katten sin om de hadde fått muligheten. Hele saken er en tragedie for nasjonens tillit til politiet, Eliassen som trodde han gjorde en god gjerning i å ringe politiet og for katten som fikk en urettferdig som smertefull død. Kilder: http://www.nordlys.no/dyr/politi/politiet-avlivet-katt-med-flere-slag/s/5-34-266576 http://www.ranablad.no/nordland/bodo/salten-politidistrikt/bodo-politiet-anmeldes-etter-a-ha-avlivet-katt-i-fin-form-med-flere-slag/s/5-42-110017 http://bodonu.no/politiet-bare-dro-frem-batongen-a-slo-katten/ http://bodonu.no/politiet-lyver/

bottom of page