Hvordan introdusere ukjente katter til hverandre


Visste du at når nye dyr treffer hverandre kan de oppleve panikk og du trenger ikke engang å se det? Og at det første møte ofte er avgjørende for om de vil kunne trives eller klare å leve sammen? Det er derfor kjempeviktig at du gjør research på forhånd og tar ulike hensyn for å gjøre introduksjonen og tilvenningsfasen så skånsom og trygg som mulig. Det verste vi hører er; "Bare slipp dem sammen og la dem finne ut av det selv." Dette er ikke lov! Det er veldig risikabelt og kan potensielt være en stor påkjenning for dyrene. Du vet ikke om dyrene vil fyke i strupen på hverandre og at du må prøve å bryte dem opp, som kanskje igjen kan føre til at du blir skadet. Nei, vær så snill. Aldri gjør dette. Les heller gjennom venne veilederen og følg våre råd.

Dette er IKKE nødvendigvis trygt da å møte et helt nytt dyr kan gi panikk for dyret som allerede bor der, og dette trenger ikke vi mennesker å se da vi generelt ikke er så flinke til å forstå katter. Dyr er veldig individuelle i hvor trygge de er på nye vesener, miljø og ting. Det er så mange årsaker til hvorfor du IKKE skal ta kjemien ved første møte for gitt. Hvis du virkelig ønsker at dyrene skal gå overens er det viktig at du gjør et forarbeid og tar hensynene som må taes under tilvenningsfasen. Vi har veilederen du trenger! Det er viktig å vite at katter er intenst territorielle vesener, så det å introdusere dem til nye katter eller andre dyr er alltid spennende. De er også skeptiske av natur og man må også ta hensyn til at en katt i et helt nytt hjem allerede har mye å bli kjent med bortsett fra nye dyr. Det første du må gjøre er å hjelpe den nye katten å føle seg trygg og husvarm i sitt nye hjem. Her har du veilederen for det. Siden katter er territorielle trenger de å vite hvor i hierarkiet de befinner seg. Dersom de ikke er enige om dette eller det blir for stor forskjell mellom det, vil de ikke gå overens. De vil fort si ifra om de er ukomfortable og blir usikre, så da vil de frese, legge på ørene, kanskje rygge eller daske etter den andre. Dette er naturlig, men om denne usikre/negative energien ikke går over vil de ikke like hverandre. Så gjør deg og dyrene en tjeneste; Følg denne steg-for-steg-veilederen og ta hensynene som må for å prøve å skape harmoni mellom dere alle.

_______________________________________________________

Introduksjon mellom ukjente katter FØRSTE FASE: INTRODUKSJON GJENNOM LUKTER 1) Separasjon (obligatorisk): I startfasen i nytt hjem og/eller ved introduksjon mellom dyr skal katter ha sitt egne område å bo på den første tiden. Dette er altså et definert område i hjemmet ditt som i perioden skal være kattens territorium. Så først bestemmer du hvor du skal sette opp baseleir for den nye katten, så h*n føler at denne plassen egentlig er hans egen. Det kan være et soverom, bad, kontor, gjesterom, vaskerom, ekstra stue eller andre egnede rom du har. Det er viktig at området er et sted hvor menneskene i hjemmet har ferdes og vært en del, så lukten av dere er sterkt. Det vil hjelpe katten å føle at deres lukt betyr "hjem". På dette området skal katten ha alt den trenger at utstyr og det er også en fordel å ha en radio der inne så det ikke blir for stille. Stillhet kan gjøre at katten ligger anspent og lytter etter lyder som kommer fra utenfor området sitt. Det er også viktig at dere er flinke til å besøke katten der ofte. Når dere går tilbake til den "gamle" kattens territorium vil katten deres lukte at det finnes en fremmed katt i hjemmet og begynne å venne seg på dens lukter på en varsom måte. 2) Faste matrutiner: Frifôring må vente til senere. I en bli-kjent-fase er matrutiner kjempeviktig for å balansere hierarkiet og energien mellom kattene. Det betyr at selv katten du har fra før av også skal følge faste fôringstider. Fordel det slik at kattene får servert 3-4 måltider daglig. Dette blir de lett vant til og katter liker rutiner. Da har de alltid noe å glede seg til. Og når katter møtes under en positiv omstendighet lysner det energien mellom dem og de lærer at fôringstider med en annen katt tilstede ikke blir et ubehagelig. Det er generelt sett lurt å lære katter å forbinde deg og hverandre med noe positivt. Viktige elementer å ta hensyn til: A) Luktfremmere Mye av katters kommunikasjon er baser på lukter, derfor må du sørge for at du har masse "duftfremmere" i hjemmet og i territoriene deres. Det vil si myke gjenstander som absorberer kattens duft, og i utgangspunktet sier; "Jeg bor her," og gir rom for å gni , skrape eller ligge på. Senger, tepper, matter og kloremøbler er alle utmerkede duftsteder. B) Ingen kikking Det betyr at kattene ikke skal se/møte hverandre direkte. Dette er obligatorisk. Ikke ignorer denne delen av introduksjonsprosessen. Katten(e) skal bo her til de(n) har blitt godt kjent med både deg, området og nye lukter og lyder. De skal ikke ha en stresset eller nervøs oppførsel lenger når du går videre fra dette steget. C) Bytting av plasseringer Her skal begge kattene få utforske den andres territorium uten at den andre katten er tilstede. De skal fortsatt ikke se hverandre. Her får de også begynne å blande luktene sine med den andre kattens ved å markere seg på duftfremmerene. For best mulig "bytte-plass"-prosess:

  1. Ta nykommeren ut av sitt territorie, sett h*n på badet og lukk døren.

  2. La den andre katten gå inn i nykommerens territorium og steng den inne der.

  3. La nykommeren komme ut av badet og utforske resten av hjemmet.

  4. Gjenta dette noen ganger fordelt å flere dager før du går videre i prosessen. Forresten; Den nye katten din vil gi deg beskjed når h*n er klar til å flytte ut av territoriet sitt og utforske de andre delene av huset. (Det kan være alt fra noen timer til dager eller uker.

3) Mating utenfor døra: Dette fôringsritualet handler om å skape en positiv assosiasjon mellom nykommeren og den "gamle" katten. Det går veldig enkelt ut på at kattene skal spise på hver sin side av en dør som skiller dem. Skålene bør starte langt nok fra døren til at kattene vil merke at en annen katt er i nærheten, men likevel spise og gå igjen uten for å gjøre noe ut av det. For hver gang dette går knirkefritt beveger du skålene nærmere døren helt til at de spiser helt inntil døren og den er det eneste som skiller dem. ANDRE FASE: SYNLIG INTRODUKSJON Når begge kattene nå kjenner den andres lukter er det på tide å la dem faktisk se hverandre. Arbeidet du har utført til dette tidspunktet har resultert i en forutsigbar oppførsel mellom de to kattene og et hjertelig (eller i det minste tolerant) "lukthåndtrykk" ved hvert måltid. Det er imidlertid en feil å anta at de vil være like hjertelige når de ser hverandre for første gang og du skal fortsette med en varsom introduksjon i denne fasen. Slik går du frem:

  • Lag en "port/sperre" mellom territoriene

Nå skal du "bryte ned" døren mellom dem. Du kan gjerne erstatte den med en annen type sperring. Du trenger altså ikke å løfte døren av hengslene, men bruk f.eks et gitter/grind/port til å separere territoriene til kattene med. Dyregrinder er et bedre alternativ enn babygrinder fordi de er høyere. Katter kan jo hoppe åtte gange sin egen høyde, forresten... Dessuten har en del dyregrinder en mindre dyredør i seg som kan være praktisk.

Når du har bestemt deg for metoden din, bør du vurdere...

  • Løft teppe-teknikken

Heng et slags teppe over "porten" du har laget. Denne skal hjelpe deg å kontrollere hvor mye kattene ser hverandre og når. Dette er genialt fordi du kan heve teppet gradvis i introduksjonsprosessen. I starten skal teppet dekke hele porten så de ikke ser hverandre, men de vil likevel skjønne at de nå er i samme rom og de vil kunne lukte hverandre mer direkte. For mange katter gjør utgjør dette hele forskjellen i å bli komfortabel med ny venn.

4) Mat, lek og kjærlighet Ideen her er å få begge kattene i samme rommet uten noen sperrer/barrierer, og det ved å holde ting så harmonisk som mulig i lengre og lengre tid av gangen. Filosofisk sett er dette en forlengelse av det du gjorde da kattene var på hver sin side av døren tidligere. Før skapte du en positiv forening basert på mat. Når du skal få kattene til å sameksistere og må fortsette å prøve å forene dem i en positiv setting - mat, lek og kjærlighet. Og det er en riktig måte å gjøre dette på! Husk at det verste du kan gjøre er å bringe begge kattene inn i samme rom uten å gi dem noe å gjøre. Fordi: Her vil "noe å gjøre" for kattene være å stirre ned hverandre, jage eller fly ihop, noe som ikke er hyggelig for noen som helst! Så IKKE gjør dette. Enkelt forklart: Du skal ta med deg en av kattene inn i et rom der den andre katten allerede er sterkt engasjert i en fullt oppsiktsvekkende aktivitet. Du skal også engasjere den nye katten så de ikke umiddelbart begynner å fokusere på hverandre. Utfordringen din er å holde dem opptatt så lenge som mulig gjennom godbiter, lek, kos og positive ting uten at kattene begynner å stirre eller sloss. Slik gjør du (få med deg en hjelper):

  1. Start med en katt: Begynn med å leke med bare en katt i rommet med det første. Forsikre deg om at h*n er opptatt, og hold h*n i bevegelse - enten med godbiter eller leketøy.

  2. La hjelperen din tilfeldig ta med den andre katten inn i rommet og engasjere h*n umiddelbart. I en perfekt verden vil du føre katten ut i rommet med hva som helst er deres favorittmat eller leketøy.

  3. Hold "Rhythm" Going: Den viktigste komponenten når du bringer kattene sammen er å etablere og opprettholde en rytme av lek når de treffer rommet. Det er her partneren din er uvurderlig fordi han eller hun kan jobbe for å fokusere den andre katten på økten mens du gjør det samme med din.

  4. Avslutt sesjonen: Økten avsluttes på en av to måter: enten vil kattene avslutte den, eller så vil menneskene. Det sier seg selv at du foretrekker det siste hver gang.

5) Sameksistens Når alle stegene er fullført og kattene har taklet hverandre på en ikke-konfronterende og ikke-dominant måte er du i mål. Da kan du begynne å la kattene være mer sammen, ellers burde du ta noen steg tilbake og bruke lengre tid på prosessen. Når kattene sameksisterer uten stress, avslutt økten ved å mate kattene på hver sin side av rommet de er i. Fortsett med gode matrutiner for å opprettholde harmoni og unngå konflikter fremover. Katter er enkle på den måten at dersom du innfører rutiner så har de alltid noe å se frem til, og da føler de at de har kontroll, dermed blir de mer harmoniske.