Tips til deg med ny katt


Dersom du skal anskaffe et nytt pusemedlem til familien er det lurt å forberede seg på ankomsten og alle omstillingene som blir for både to- og firbeinte. Du vil jo gjerne at overgangen skal gå så greit som mulig, ikke sant? Dessuten er det greit å sette seg inn i diverse. Det er kanskje ikke alt du har tenkt på, så her har du noen gode råd!

 1. Velg en katt etter gemytt og kjemi, ikke bare utseendet! Husk at ingen katter er like. Som oss mennesker har de unike personligheter og egenskaper. Skal du "få" det du ønsker deg bør du gjøre litt forarbeid og forelske deg i innsiden av katten like mye som utsiden.

 2. Ikke ta for gitt at alle katter blir venner. Du burde forvente at dersom du allerede har en katt og skaffer en ny, vil det være en overgangsperiode hvor de må lære å bo sammen. De vil kanskje ikke gå godt overens i starten, særlig ikke om katten du har fra før er eldre. Når en liten kattunge kommer inn i et hjem hvor en voksen katt har vært vant til å være alene, vil den voksne protestere. Kattunger er slitsomme for til og med voksne katter, så du må være en god megler og ha tålmodighet for at dette skal fungere.

 3. Privat eller adoptere? Det er opp til deg. Skaffer du deg katt gjennom privatpersoner ligger det sjelden noen sikkerhet bak ordningen. De har kanskje ikke tatt katten til veterinær på forhånd og gir deg ikke mulighet for å levere tilbake katten om noe skjer. Adopterer du katt fra en organisasjon får du alt dette og mer til av sikkerhet i en skriftlig kontrakt.

 4. Kjøp inn utstyr til katten på forhånd! Du trenger skåler, klorestativ, transportbur, kattedo, kattesand, kattedospade, leker, kattemat og ormkur. Om ønskelig: Drikkefontene, kattesnacks, catnip, katteluke, kattesend, teppe.

 5. Forhør deg før anskaffelse av katt om du har noen som kan passe katten dersom du skal reise bort. Er du vekk bare et par dager er det like greit for katten å være hjemme og ha noen som kommer innom, men skal du være borte over lengre tid kan det være lurt å sette katten hos kjente eller på et kattehotell (for sistnevnte må du huske årlig vaksine). Reis aldri ifra katten din utelåst! Dra ut av kontakter og sørg for at brannvarsleren virker før du reiser bort og katten blir alene hjemme.

 6. Forsikring? Det er lurt! Forsikrer du katten din slipper du å komme opp i situasjoner som at du ikke kan redde katten din med behandling fordi veterinærregningen blir for dyr. De fleste har råd til forsikring på oppunder/litt over en hundrings i måneden. Du kan forsikre i de fleste selskaper, men kun Agria forsikrer katten hele livet, gir deg 10% rabatt for at katten er merket med microchip og dekker mest.

 7. Ikke fôr katten på Friskies, Whiskas, KiteKat osv. Det blir det samme som om mennesker skal leve på hurtigmat hver dag. Det er veldig usunt! Kjøp et for best tilpasset din katt hos dyrebutikk eller veterinær. Ikke slipp katten ut midt på stuegulvet når dere kommer hjem. Forestill deg hvor overveldende det kan være å bli satt ut midt i en stor sal hvor du ikke kjenner noe eller noen. Begynn gjerne med ett rom først hvor du lar katten bli kjent først, deretter med resten av familien før du åpner døra og lar katten utforske resten av hjemmet.

 8. Du har fått katten hjem. Hva gjør du? Jo, slipp ut katten på et mindre rom i starten slik at katten kan bli kjent med sine nye mennesker først. Katter har så sterke sanser, så når de kommer til nye steder blir de lett overveldet av alle inntrykkene. Det er derfor ikke unormalt at katter i nye hjem gjemmer seg under sofaen i to uker. Venn katten gradvis på sitt nye hjem og vær der som støtte og trygghet. La katten oppsøke deg mest for kontakt i starten. Ikke overveld katten med for mye kos, løft og oppmerksomhet når den har nok med å venne seg på miljøet foreløpig. Vis katten at du er der og er snill mellom slagene, så får du nok kosen du sårt ønsker! De knytter seg oftest lett til nye mennesker i nytt miljø med mindre de ikke er helt tamme.

 9. Har du andre katter/dyr? Sett dem på andre rom så den nye katten blir kjent med luktene deres i fred og ro, og får. lagt sine lukter oppå deres. Hold dem gjerne adskilt de første dagene og la dem først møtes gjennom en dørsprekk. Når de skal møtes ordentlig for første gang er det viktig at du er til stede. Først når du er sikker på at de ikke vil fyke ihop kan du la dem være alene sammen.

 10. Pass på så du ikke overser eller glemmer dyrene du har fra før. De kan bli sjalu og bli misfornøyde og gretne. Du kan faktisk oppleve at de ikke vil sosialisere med deg av Ikke overse katten/dyrene du hadde fra før. Dyr føler sjalusi som oss, og det gjør vondt. Gi minst like mye oppmerksomhet til de som var der først som til den nye.

 11. Ikke fortvil om de nye pusen ikke bruker kassen eller spiser noe særlig på et par dager. De holder seg som regel til de er mer komfortable i sitt nye miljø.

 12. Slipp ikke ut katten for tidlig. Du burde holde den inne i 4-8 uker etter flytting slik at den rekker å føle på at den hører til før den får ut. Katter som ikke føler seg hjemme vil vandre eller ikke finne hjem igjen. Har du kattunge burde du først begynne å venne på katten å ut når de har utviklet stedsansen sin ved 11-12 mnd.

 13. Begynn å "dressér" katten med det samme. Dess slappere du er med å disiplinere ift. å gå på do, klore på møbler osv, jo vanskeligere blir det å venne det av katten. Katter må lære å forbinde ting med noe positivt eller negativt. Det er slik de blir veloppførte. Men du må aldri være slem. Korte og konsiste beskjeder er mest effektivt. Knips/dytt fingeren borti katten og si "SH!" hver gang katten gjør noe den ikke skal. Fungerer det ikke, blås katten i fjeset (pleier å få katten til å stoppe) og siste metode er å sprute vann i NÆRHETEN av katten, ikke på. Bare for at katten skal lære å forbinde ting den ikke får lov til med noe negativt. Husk å ros katten etter katten har hørt etter. Gi gjerne en godbit.

 14. Ingen katter er "uskikkelige" for å være slemme. Når de gjør "feil" er det for en grunn. Vi mennesker er bare ikke flinke nok til å forstå dem. Dersom de ikke bruker kassen, skriker, klorer eller biter er det en årsak! Du må prøve å finne ut hvorfor for oftest er det mulig å få bukt med problemet.

 15. Ikke gi katten melk. De fleste katter er laktoseintollerante og blir syke i mangen sin av det. Katten har det best av å ha tilgang på friskt vann konstant.

 16. Ikke la katten være ute på natten. De fleste ulykker med katter skjer når det er mørkt og under skumringen.

 17. Husk at katter ikke er nordiske dyr. De har ingenting ute på vinteren å gjøre da pelsen deres er laget for å stenge ut varmen for overoppheting. Voksne katter kan faktisk fryse ihjel ved -5 grader og varmere. Kattunger allerede ved 0 grader.

 18. Kontakt veterinær og IKKE Facebook om katten din er syk/skadet! Du må ikke kaste bort tid på å vente på inkompetente råd når katten din lider!