Oppfostring av
morløse kattunger

Å flaske opp kattunger er som å hive seg inn i en heftig barseltid uten noen forberedelser. Det er ikke noe du burde gjøre med mindre det er den eneste muligheten for å berge en liten pus sitt liv. Der er mye du behøver å vite dersom du skal flaske opp kattunger, så her kommer en del info!

Hvis du har en bitteliten, foreldreløs kattunge på bare noen dager eller uker gammel, er det sannsynligvis fordi kattemor har avvist den, kattemor har dødd eller at kattungen er forlatt/dumpet. Kattemødre som avviser kattungene sine vil neppe ta dem til seg igjen, så det første du gjør er:

1) Søk etter amme

Undersøk fortest mulig om noen andre har ei kattemor med melk og egne kattunger, og test om hun vil ta seg av den lille. Da får kattungen en normal oppvekst med mor og samvær av søsken. Det er oftest det beste for både lillepus og deg.

 

2) Oppfostre kattunge selv
Dersom det er ingen kattemødre som kan adoptere den lille, har du en heftig barseltid foran deg i et par måneder. Vær forberedt på å måtte være stort sett hjemme, få lite søvn og måtte sterilisere utstyr hele tiden. Det er mye jobb, med er kjempeviktig at du er nøye med alt. Kattunger tåler så lite, så du må være dedikert til å gjøre jobben. Er det flere enn tre kattunger som må flaskes opp, anbefaler vi at du fordeler ansvaret av noen kattunger på en annen person du kan stole på.

Handleliste
Har du allerede kattungen hos deg, forlat den ikke før du har alt du behøver på plass.
Hold den ALLTID varm og trygg nær deg! Du trenger:

 • Morsmelkerstatning for katt
  Fåes kjøpt hos veterinæren. Vi anbefaler Royal Canin sin som også medfølger flasker og måleskje.

   

 • Flaske, svamp og engangssprøyter med liten spiss
  Få kattunger klarer å drikke av en flaske helt i starten. Da kan du kjøpe inn små svamper som du kan klippe opp som kattungen kan sutte melken av. Engangssprøyter funker også, men kan bli litt søl.

   

 • Pappeske med høye kanter
  Med plass til pledd i. Dette blir "krybben" til pusen.

   

 • Pelspledd
  Eller noe fluffy til når pusungen skal sove - som minner om en kattemors pels.

   

 • Gjenbrukbar håndvarmer
  (En slik med knekk i som du kan varme opp i kokende vann. Brukes til å legge under pelspleddet så det er varmt og lunt i "senga")

   

 • Små vaskekluter/håndklær
  Disse vil du trenge til åGjerne noe litt glatt så ikke kattungen setter fast klørne sine. 

   

 • Tisselaken / Bed pads
  Kjøpes på apoteket og brukes ofte av mennesker med inkontinens. Super å ha i fanget når man mater og steller kattungen for å unngå å bli sølt på. Også fin å ha i kattungens bur eller i møbler kattungen er i.

   

 • Nylonbur/lekehage
  Et trygt område som pus kan løpe trygt rundt i når den begynner å gå bedre.

   

 • Kattesand for kattunger + spade
  En type som ikke er farlig å spise. Kattunger flest vil spise litt kattesand for å utfordre immunforsvaret sitt.

   

 • Kattedokasse
  Med lave kanter så lillepus kommer seg oppi!

   

 • Kattungefôr - både tørt og vått
  (Kattungemat har viktig næring de trenger for å vokse og den er lettere å spise. Det finnes ulike typer for de ulike fasene av kattungens oppvekst.)

Kattungens alder og helse

De fleste kattunger åpner øynene når de er mellom 7-14 dager gamle, så dersom kattungens øyne fortsatt er lukket, kan du anta at den er ganske ung. Du kan også gjette kattungens alder ut ifra vekt. Du kan lese mer om dette i tabellen under.

Vi anbefaler at du lar en veterinær se på kattungen før du begynner, for å finne ut om kattungen er frisk. Dersom kattungen har problemer som sår/skorper, hudløse flekker, tørre øyelokk eller dehydrering må du ta kattungen til veterinæren. Dehydrering er et alvorlig problem blant kattunger. Du kan sjekke om katten er dehydrert ved å løfte nakkeskinnet lett og se hvor fort det faller ned. Siger det mer enn det glir rett tilbake til kroppen, er kattungen dehydrert. Dersom kattungen ikke vil spise, kaster opp eller har diarè vil den bli dehydrert svært fort. Det kan da bli nødvendig med at veterinæren gir den væske med sprøyte.

Større bilde

Mating
Hvor mye og hvor ofte skal lillepus ha melk?

 • Nyfødt-1 uke gammel: Ca. 1 ml annenhver time (gjerne oftere).

 • 1 uke gammel: 2-4 ml, hver annenhver-tredje time

 • 2 uker gammel: 5-10 ml, hver tredje time

 • 3 uker gammel: 10-15 ml, hver fjerde time (nå kan du sette frem Babycat-tørrfôr og avkjølt, kokt vann)

 • 4 uker gammel: 10-15 ml, hver fjerde time (lillepus skal klare å spise mer tørt heretter, men gi flaske så lenge du ser det er nødvendig for at h*n skal spise nok).


Veiing
Vei alltid kattungen før og etter måltidet for å kontrollere at den får i seg mat. Skriv gjerne vekta ned i en tabell du lager deg og søg for at kattungen legger på seg fra dag til dag. Det beste er om den legger på seg rundt 10 gram i døgnet.

Tilbereding
Sørg for at flasken og tuten ALLTID er kokt og sterilisert før bruk.
Følg "oppskiften" for melka på pakken. Det er viktig at du blander den slik som det står og at du følger mengden som er anbefalt for kattens alder.
F.eks: I Royal Canin sin morsmelkerstatning er det 20 ml i hver tåteflaske. Fyll nykokt vann opp til øverste strek. Bruk måleskjeen og fyll den med pulver (uten topp på skjeen). Bland det i flasken og rør med en ren pinne/skaftet på en teskje. Legg på tettelokket, flasketuten og rist godt. Husk å fjern tettelokket før du skal mate pus. Melka er klar når du har målt temperaturen på håndleddet ditt og den er kroppsvarm. Du må IKKE gi kattungen varmere eller kaldere melk enn det.


Fôring

Legg en kladd i fanget. Ta frem et lite håndkle og rull det rundt kattungen slik at den ikke kan løfte opp beina sine og at kun hodet stikker opp. Slik unngår du søl og problemer når kattungen spreller. Mat kattungen "stående". ALDRI når den ligger eller lenes bakover, da den kan få melk i luftveiene. Det er mulig du må klippe et bittelite hull i flasketuten, men vær forsiktig! Blir det for stort må du ta en ny tut så ikke kattungen får for mye melk på èn gang. Da kan den få problemer med å svelge og få vondt i magen. Du skal holde flasken slik at tuten alltid er fyllt med melk. Slik unngår du at pusungen svelger unødvendig luft. Følg den anbefalte mengden og antall fôringer som står på pakken. Kattunger må spise OFTE. Du må være klar for å stå opp flere ganger om natta. Fjern melkesøl med en lunken, fuktig klut.

Raping
Nå skal lillepus rape. Ja - akkurat som menneskebarn! Ha fortsatt kattungen i stående stilling og stryk den forsiktig ryggen over magen. En god måte er å ta pekefinger og tommelen, og stryke forsiktig på hver side av ryggraden. Du merker at pusungen raper ved at du kjenner den rykker til, får noen luftige oppgulp eller du hører det.


Stimuli
Små kattunger behøver å bli stimulert for å tisse og gjøre ifra seg. Dette sørger vanligvis kattemor for ved å vaske dem på magen og på kjønnsorganene. Det er viktig at du er forsiktig så ikke pusungen blir sår. Bruk en fuktig, lunkten, liten vaskeklut og stryk på kjønnsorganene. Da vil pusen ganske raskt begynne å slippe det den har behov for å slippe ut. Du kan også bruke en parfymefri, våtserviett for babyer. Sørg for at pusen får ut alt og at de er rene og tørre etterpå. Noen ganger kan du stimulere pusungen ved å bade den fra magen og ned fra strålen av vasken. Vannet må ikke være for varmt eller for kaldt, men ca. kroppstemperert eller så vidt over.

Trykk på bildet for å laste ned bilde over hvordan se alder på kattunger.