top of page

Oppfostring av
morløse kattunger

Å flaske opp kattunger er som å hive seg inn i en heftig barseltid uten noen forberedelser. Det er ikke noe du burde gjøre med mindre det er den eneste muligheten for å berge en liten pus sitt liv. Det er fordi det er vanskelig å gjøre alt helt riktig og veldig lite som skal til for at det får fatale konsekvenser for den lille. Selv om man følger boka kan de dø også. Men for at du skal kunne være den beste pusepleieren som mulig har vi lagt inn en del info her som du MÅ følge skal du kunne lykkes.

Når du finner kattunge(r) uten mor

  • Få dem i sikkerhet og hold dem varme

  • Saumfar området etter flere kattunger (og mor!). Be gjerne naboer følge med.

  • Søk etter amme - kattemor med melk og egne kattunger, helst med små på samme alder.

  • Før du introduserer kattungen(e) for en ny mor: Lån et teppe som lukter av kattemoren og la de morløse ligge i det/gni dem inn i teppet for å blande luktene. 

  • Finnes det ingen egnet amme må du starte med å oppfostre kattungen selv, enten til man finner kattemora, ei amme eller helt til kattungen er 12 uker og klar for adopsjon.

 

Oppfostre selv
Dersom det er ingen kattemødre som kan fostre opp den lille, har du en heftig barseltid foran deg. Vær forberedt på å måtte være stort sett hjemme, få lite søvn og måtte sterilisere utstyr hele tiden. Det er mye jobb, men det er kjempeviktig at du er nøye med alt. Kattunger tåler så lite, så du må være dedikert til å gjøre jobben. Er det flere enn tre kattunger som må flaskes opp, anbefaler vi at du fordeler ansvaret av noen kattunger på en annen person du kan stole på.

Handleliste
Har du allerede kattungen hos deg, forlat den ikke før du har alt du behøver på plass.
Hold den ALLTID varm og trygg nær deg! Du trenger:

  • Morsmelkerstatning for katt
    Fåes kjøpt hos veterinæren. Vi anbefaler Royal Canin sin som også medfølger flasker og måleskje.

     

  • Flaske, svamp og engangssprøyter med liten spiss
    Få kattunger klarer å drikke av en flaske helt i starten. Da kan du kjøpe inn små svamper som du kan klippe opp som kattungen kan sutte melken av. Engangssprøyter funker også, men kan bli litt søl.

     

  • Pappeske med høye kanter
    Med plass til pledd i. Dette blir "krybben" til pusen.

     

  • Pelspledd
    Eller noe fluffy til når pusungen skal sove - som minner om en kattemors pels.

     

  • Gjenbrukbar håndvarmer
    (En slik med knekk i som du kan varme opp i kokende vann. Brukes til å legge under pelspleddet så det er varmt og lunt i "senga")

     

  • Små vaskekluter/håndklær
    Disse vil du trenge til åGjerne noe litt glatt så ikke kattungen setter fast klørne sine. 

     

  • Tisselaken / Bed pads
    Kjøpes på apoteket og brukes ofte av mennesker med inkontinens. Super å ha i fanget når man mater og steller kattungen for å unngå å bli sølt på. Også fin å ha i kattungens bur eller i møbler kattungen er i.

     

  • Nylonbur/lekehage
    Et trygt område som pus kan løpe trygt rundt i når den begynner å gå bedre.

     

  • Kattesand for kattunger + spade
    En type som ikke er farlig å spise. Kattunger flest vil spise litt kattesand for å utfordre immunforsvaret sitt.

     

  • Kattedokasse
    Med lave kanter så lillepus kommer seg oppi!

     

  • Kattungefôr - både tørt og vått
    (Kattungemat har viktig næring de trenger for å vokse og den er lettere å spise. Det finnes ulike typer for de ulike fasene av kattungens oppvekst.)

Kattungens alder og helse

De fleste kattunger åpner øynene når de er mellom 7-14 dager gamle, så dersom kattungens øyne fortsatt er lukket, kan du anta at den er ganske ung. Du kan også gjette kattungens alder ut ifra vekt. Du kan lese mer om dette i tabellen under.

Vi anbefaler at du lar en veterinær se på kattungen før du begynner, for å finne ut om kattungen er frisk. Dersom kattungen har problemer som sår/skorper, hudløse flekker, tørre øyelokk eller dehydrering må du ta kattungen til veterinæren. Dehydrering er et alvorlig problem blant kattunger. Du kan sjekke om katten er dehydrert ved å løfte nakkeskinnet lett og se hvor fort det faller ned. Siger det mer enn det glir rett tilbake til kroppen, er kattungen dehydrert. Dersom kattungen ikke vil spise, kaster opp eller har diarè vil den bli dehydrert svært fort. Det kan da bli nødvendig med at veterinæren gir den væske med sprøyte.

​

​

Større bilde

Rent og varmt miljø

Kattunger blir lett kalde og det kan være livstruende for dem. Fra det øyeblikket du finner kattunger som er på egenhånd må du holde dem varme. Kattunger fra 1-3 uker klarer ikke å styre kroppstemperaturen sin heller. Hvis kattungen kjennes kald ut og virker slapp må du handle ekstra raskt. Bruk gjerne kroppsvarmen din, og legg kattungen innom klærne dine og stryk dem forsiktig for å få i gang sirkulasjonen. Du må IKKE flaskefôre en kald kattunge. Kattunger må varmes opp sakte og varsomt, fra utsiden inn.

Lag et "rede"
Ta en høy eske eller kasse og legg et pelspledd nedi. Gjem en håndvarmer eller lignende under teppet, slik at kattungen ikke er i direkte kontakt med varmeapparatet. De blir lett overopphetet også. Lag gropen slik at kattungen også kan flytte seg vekk fra varmen om de vil. Bytt teppe daglig eller når det er tilgriset av avføring, tiss o.l. 

Kattunger kan også bli kalde om de blir våte, så ikke bad en kald kattunge! Hvis du må vaske en kattunge som er skitten, vask bare små områder om gangen og vær nøye med at kattungen blir helt tørr og varm med èn gang igjen. Bruk en vaskeklut, bomullsdott eller lignende for tørk med en vaskeklut eller microfiberklut som trekker til seg fukt. Blås gjerne varm pust i kattungens pels mens du tørker den.

 

​

Mating
Hvor mye og hvor ofte skal du mate?

  • Nyfødt-1 uke gammel: Ca. 1 ml annenhver time (gjerne oftere).

  • 1 uke gammel: 2-4 ml, hver annenhver-tredje time

  • 2 uker gammel: 5-10 ml, hver tredje time

  • 3 uker gammel: 10-15 ml, hver fjerde time (nå kan du sette frem Babycat-tørrfôr og avkjølt, kokt vann)

  • 4 uker gammel: 10-15 ml, hver fjerde time (lillepus skal klare å spise mer tørt heretter, men gi flaske så lenge du ser det er nødvendig for at h*n skal spise nok).


Veiing
Vei alltid kattungen før og etter måltidet for å kontrollere at den får i seg mat. Skriv gjerne vekta ned i en tabell du lager deg og søg for at kattungen legger på seg fra dag til dag. Det beste er om den legger på seg rundt 10 gram i døgnet.

Tilbereding
Sørg for at flasken og tuten ALLTID er kokt og sterilisert før bruk.
Følg "oppskiften" for melka på pakken. Det er viktig at du blander den slik som det står og at du følger mengden som er anbefalt for kattens alder.
F.eks: I Royal Canin sin morsmelkerstatning er det 20 ml i hver tåteflaske. Fyll nykokt vann opp til øverste strek. Bruk måleskjeen og fyll den med pulver (uten topp på skjeen). Bland det i flasken og rør med en ren pinne/skaftet på en teskje. Legg på tettelokket, flasketuten og rist godt. Husk å fjern tettelokket før du skal mate pus. Melka er klar når du har målt temperaturen på håndleddet ditt og den er kroppsvarm. Du må IKKE gi kattungen varmere eller kaldere melk enn det.

Fôring

Legg en kladd i fanget. Ta frem et lite håndkle og rull det rundt kattungen slik at den ikke kan løfte opp beina sine og at kun hodet stikker opp. Slik unngår du søl og problemer når kattungen spreller. Mat kattungen "stående". ALDRI når den ligger eller lenes bakover, da den kan få melk i luftveiene. Det er mulig du må klippe et bittelite hull i flasketuten, men vær forsiktig! Blir det for stort må du ta en ny tut så ikke kattungen får for mye melk på èn gang. Da kan den få problemer med å svelge og få vondt i magen. Du skal holde flasken slik at tuten alltid er fyllt med melk. Slik unngår du at pusungen svelger unødvendig luft. Følg den anbefalte mengden og antall fôringer som står på pakken. Kattunger må spise OFTE. Du må være klar for å stå opp flere ganger om natta. Fjern melkesøl med en lunken, fuktig klut.

Raping
Nå skal lillepus rape. Ja - akkurat som menneskebarn! Ha fortsatt kattungen i stående stilling og stryk den forsiktig ryggen over magen. En god måte er å ta pekefinger og tommelen, og stryke forsiktig på hver side av ryggraden. Du merker at pusungen raper ved at du kjenner den rykker til, får noen luftige oppgulp eller du hører det.

 


Stimuli
Små kattunger behøver å bli stimulert for å tisse og gjøre ifra seg. Dette sørger vanligvis kattemor for ved å vaske dem på magen og på kjønnsorganene. Det er viktig at du er forsiktig så ikke pusungen blir sår. Bruk en fuktig, lunkten, liten vaskeklut og stryk på kjønnsorganene. Da vil pusen ganske raskt begynne å slippe det den har behov for å slippe ut. Du kan også bruke en parfymefri, våtserviett for babyer. Sørg for at pusen får ut alt og at de er rene og tørre etterpå. Noen ganger kan du stimulere pusungen ved å bade den fra magen og ned fra strålen av vasken. Vannet må ikke være for varmt eller for kaldt, men ca. kroppstemperert eller så vidt over.


Fading Kitten Syndrome
En stor fare med små kattunger er at de tåler ekstremt lite og dersom de får et lite problem, kan det fort eskalere til å bli akutt og fatalt. Det er dette som kalles "fading kitten syndome". Det er ikke èn sykdom, men et sett med symptomer og problemer som fører til at kattungen ikke fungerer og utvikler seg normalt. For å hindre dette må man gjenkjenne symptomene og gripe inn umiddelbart.

Årsaker
FKS kan oppstå av en rekke årsaker, som miljøfaktorer, medfødte defekter, parasitter, bakterielle eller virusinfeksjoner, og til og med menneskelige feil i håndoppdragelsen.

På grunn av at en liten kattunge enda er så umoden og har dårlig immunsystem, kan selv tilsynelatende små faktorer utløse en dominoeffekt. For eksempel, kan det som kanskje startet som en liten diaréperiode, kan raskt føre til dehydrering og hypotermi, noe som får vitale kroppsfunksjoner til å feile. Dette er bare et eksempel på en vanlig årsak til at FKS oppstår. 

Symptomer

  • Slapphet

  • Manglende interesse for pleie

  • Går ikke opp i vekt

  • Sover atskilt fra kullet

  • Sutring

  • Mindre elastisk hud (dehydrering)

  • Tynt og trekantet fjes (mangel på næring)

  • Oppkast

  • Kjennes kald ut

  • Er unormalt rød i huden

  • Avføringsproblemer (Hvordan skal avføringen være? Se denne lenken.)

  • Sår hud (hygieneproblemer er skummelt)

​
 

Behandling

Når det kommer til små kattunger så er det faktisk de med mest erfaring med slike tilfeller som har de beste rådene. Forhør deg gjerne med organisasjoner eller oppdrettere som har oppfostret og pleiet syke kattunger før eller sjekk ut The Kitten Lady sine sider for råd! Mye kan behandles hjemme, men dersom du ikke har kunnskapen og erfaringen som trengs fra før av, snakk med en veterinær. Som tidligere nevnt er det viktig å fange opp problemene fort og starte behandling umiddelbart.
 

Eksempler på vanlige FKS-symptomer, årsaker og behandlinger:
 

  • Slapphet:
    Dette er et typisk tegn på at katten er dehydrert og mangler næring eller har lavt blodsukker (hypoglykemi). Den lille må få væske, vitaminer og næring/druesukker umiddelbart for å ikke forfalle enda mer. Det går fort når det har startet. Dersom du ikke klarer å gi den lille dette må du dra til veterinæren. De kan gi både væske og noe næring via sprøyte. Om du forsøker selv, pass på at den lille klarer å svelge og hjelper til så den ikke får mat og vann i vrangstrupen. 
     

  • Kaldhet (hypodermi):
    Om kattungen
     

  • Diarè:
    Dette er tegn på at noe er i magen er i ubalanse. Det kan være en reaksjon på maten, parasitter, infeksjoner eller medisiner kattungen får.
     

  • Forstoppelse/oppkast:
    Disse er ofte relatert til hverandre. Det første tegnet på forstoppelse er ofte oppkast


I noen tilfeller kan tilstanden til en kattunge være for komplisert.

Symptomer sent i forløpet:

  • Unormal pust

  • Anoreksi (spisenekt)

  • Gaping

  • Ekstrem slapphet

  • Henger med nakken

  • Unormale, vokaliseringer

 
I disse tilfellene kan det være for sent å redde den lille og aktiv dødshjelp av en veterinær kan være det beste.

 

 

Hvordan du kan hjelpe

De som ofte pleier unge kattunger - som fosterforeldre og dyrereddere bør lære alt som innebærer i å redde så små katter. F.eks. kan sondemating redde livet til en kattunge som ikke klarer å suge eller svelge. Å sette væske subkutant selv kan hjelpe katten å bli nok hydrert til å få kroppen i gang

​

Dersom du jobber innen dyrevern eller kommer til å trenge å flaske opp kattunger flere ganger, burde du lære deg triksene for å håndtere Fading Kitten Syndrome, som:

  • Sonde-fôring, som kan redde livet til en kattunge som ikke klarer å sutte eller svelge selv.

  • Subkutan væsketerapi, som kan gi rehydrere en slapp kattunge som mister kroppsfunksjonen sin

  • Hvordan gi tilskudd som jern, B12 og glukose kan også hjelpe en kattunge tilbake.

    Snakk med veterinæren din for å lære dette.
     

bottom of page