Når katten ikke bruker
kattedoen

Slitsomt og plagsomt - ja, men er det nok til å kvitte seg med familiemedlemmet sitt? Når katter gjør fra seg på steder den ikke skal innendørs, er det alltid en god grunn til det. Disse grunnene er også aller oftest mulig å ordne opp i, derfor burde du prøve å finne ut hva som plager katten din, istedet for å sende den av gårde til noen andre eller avlive den.

 
markering og upassende urinering
Når katten markerer stiller den seg inntil noe, løfter halen og spruter urin rett bakover. Upassende urinering er når katten setter seg ned og tisser på steder den ikke skal.

 

Det er aldri trivelig å finne kattetiss rundt om i huset, men det er veldig viktig at du vet at katten har ikke gjort det for å være slem eller fordi h*n ikke vet hvor kassen er. Det er alltid gode grunner til at kattene ikke bruker kassen slik de skal. De oppfører seg etter behovene sine, derfor er de viktig å prøve å finne ut hvorfor katten ikke tisser i kassen. Her har du noen gode råd og forklaringer!


 

Vask godt og fjern urinlukt
Det er kjempeviktig at du vasker veldig grundig der katten har tisset. Kattene har god luktesans og dersom de kjenner antydningen til urinlukt, kan de fortsette å tisse der. 

Tørk opp all urinen med tørkepapir, vask området med grønnsåpe og avslutt med eddik. Eddik fjerner lukt bra og lukter ikke så appellerende selv. Dersom det er tisset på tekstiler kan du legge dem i grønnsåpevann noen timer før du slenger det i vaskemaskinen.

Unngå å vaske med vaskemidler som lukter sterkt, som universalsprayer og andre husholdningssprayer. Salmiakk stimulerer katter mht. tissing!

Tips: Du kan bruke ultrafiolett lys for å finne steder katten har tisset. 


Urinering eller markering?
Når du finner urin der det ikke skal være, må du finne ut om dette er en upassende tissing eller markering. Katter tisser utenfor kattedoet av ulike grunner. Du gjenkjenner det ved at katten setter seg og tisser dammer. Når katten markerer løfter den halen og spruter litt tiss rett bakover. Det kan ofte være på vegger, så sjekk der. 


Bekjemp problemet fort
Det er viktig at du gjør noe med tissingen fort før det blir til en normal oppførsel for katten. Ang. markering er det særlig ukastrerte hannkatter som gjør det, så få katten din kastrert snarest så vil du nok merke forskjell.

Katter kan også markere om de sliter med å finne sin plass i et flerkattehjem. Da må du balansere hierakiet. Les om det her. For å unngå upassende tissing og markering er det viktig at kattene føler seg trygge og komfortable i hjemmet. De vil gjerne vise misnøye med urinering. Sørg for at de har mulighet til å gå forbi de andre kattene uten å oppleve konfrontasjoner, og at de har mulighet til å lure seg vekk på rom eller steder de får fred og føler seg trygge. Høye klorestativ, tuneller, kattesenger, huler, hyller... Katter liker å kry seg vekk innimellom.

Tips: Kjøp en feromonspray som kan ha en beroligende effekt på katter. Feliway er et kjent produkt og fåes kjøpt hos veterinærer og på dyrebutikker på internett. 


Har du nok kattedo?
Det "perfekte" antallet kattekasser er èn kasse per katt + 1. Legg til flere ekstra om du har mange katter. Ofte kan katter droppe å tisse i kassen hvis de ikke liker den. Mange foretrekker en kasser for hvert ærend. Sørg for at kassen ikke er full av urin og avføring, slik at katten orker å bruke den. Husk at de et av verdens mest renslige dyr, og de kan være særlig misfornøyd med andre katters "do-leveringer"! Jo flere kasser du har, dess lettere er det for katten din å finne en do de er fornøyd med å bruke.


Plassering av dokassene
Du har kanskje et "perfekt" sted for kattedoen ift. møbleringen i huset ditt, men det er ikke alltid katten er enig i at doet burde stå akkurat der. Det kan hjelpe å flytte den til et sted som er enkelt og praktisk for katten å komme seg til. Tenk deg. Om du var veldig tissetrengt, ville du vært nødt til å løpe opp noen etasjer for å komme deg på do? Ikke katten heller! Kanskje burde du ha en do i hver etasje og prøv å ikke gjem den for mye vekk. Det varierer om katter liker det. 

Tips: Hvis katten konstant tisser på ètt spesielt sted, prøv å sett kattedoen der og flytt den etterhvert gradvis til et annet sted.


Har du riktig kattedo?
En flott kattedo med overbygg kan passe fint inn med de andre dekorasjonene og den gjemmer vekk kattens leveringer, men ikke alle katter er komfortable med slike kattedo. De kan synes den er mørk, trang og stinkende. Prøv å ta av overbygget og/eller luken. Katter foretrekker romslige kattedo som det er enkelt å gå inn i. 

Tips: Unngå dårlig lukt med deodorantpulver beregnet på kattedo. Du skal strø dette pulveret på bunnen og helle kattesand over, slik at duften kommer opp når katten graver i sanda. Det finner også sprayer som fjerner vond lukt fra kattekassene. Ta en titt på dyrebutikk på nettet!


Hold doen ren
En full og ekkel kattedo vil frastøte enhver katt. De krever å ha det rent rundt seg - også når de skal på do. Bare tenk deg til selv å måtte gå barfot på en do full av ekstrementer på gulvet? Æsj! Prøv å plukk kattedoen hver dag og sørg for å bytte ut sanda når den begynner å bli kul eller lukter dårlig. Husk å også vaske hele doen ca. en gang i måneden.


Type kattesand
Katter kan faktisk finne på å droppe kattedoen sin i protest mot kattesanden du har begynt å bruke. Sterkt parfymert kattesand kan virke som et godt valg for deg, men katten kan synes det er svært ubehagelig å sparke i en sand som lukter overveldende sterkt. Katters nese er mer sensitive en våre og de foretrekker kjente, naturlige lukter over parfyme.

Studier viser at blant katter flest er en uparfymert klumpesand mest foretrukket.


Kastrering
Visste du at upassende urinering og markering er ganske vanlig blant ukastrerte katter? Med mindre du har en rasekatt som skal brukes til avl er det best at du kastrerer katten din. Det gjør at katten både blir både mindre stresset, irritabel, interessert i å sloss og mindre utsatt for sykdommer, dere slipper å sette unødvendige liv til en verden full av hjemløse katter og det kan stoppe markering og upassende tissing. Du kan kastrere katten din fra den allerede er 5-6 mnd!

Husk: Om du kun steriliserer hunnkatten vil den fortsette å komme i brunst. Kastrer begge kjønn!


Stress
Når katter blir stresset, overveldet eller går og føler seg nervøse, kan de tisse på steder de ikke skal. Da hjelper det ikke alltid uansett hvor mye du vasker. Du må fysisk gjøre en forskjell for kattens trivsel og velvære. Du kan prøve tipsene som allerede er nevnt eller gjøre en balansering dersom du har flere katter. Har du bare èn stresset katt så bør du prøve å tilpasse omgivelsene og hverdagen bedre til katten din.


Sosial dynamikk mellom katter
Konflikter mellom flere katter eller introduksjonen av en ny katt, kan forårsake upassende urinering. Hvis katten opplever å komme i konfrontasjon med andre katter på vei til do, vil den heller finne et annet sted å tisse. Sørg for at katten har mulighet til å gå fredelig til do eller sett en kasse nært et sted den underdånige katten pleier å oppholde seg.

Tips: Les mer om balansering mellom katter her.


Snakk med veterinær
Har upassende urinering blitt et alvorlig problem med katten din og ingen av tipsene fungerer, kan det være en helsemessig årsak til problemet. Snakk med veterinæren din. Katter pleier å tisse utenfor kassen når de ikke har det bra. Det er lurt å ta urin- og blodprøver for å sjekke verdiene katten din har. Urinveisinfeksjon, diabetes og nyreproblemer er vanlige årsaker som er viktig å utelukke. 


Kilde

http://www.petmd.com/cat/slideshows/training/top-ten-ways-to-stop-peeing-outside-litter-boxMulige årsaker
 

 1. Katten din er blitt kjønnsmoden, er full av hormoner og trenger å kastreres.
   

 2. Har du flere katter, kan markeringen tyde på at den som markerer sliter med å tilrette seg i flokken. Det kan være trøbbel i rangsstigen. Med flere hannkatter i samme hus, er det normalt med gnissninger i rangsstigen, fordi hannkattene ikke er enige om hvordan balansen skal være. Katter er maktsyke og vil kjempe for sin status. Markeringsproblemet er mest sannsynlig bare en periode og et forsøk på å sette sin lukt for å ta sin plass i huset.
   

 3. Katten din er ikke fornøyd med kassen sin. Kanskje er den for liten, for skummel (pga. tak eller uke), for skitten eller katten vil ha en kasse for hvert ærend.
   

 4. Katten din prøver å fortelle deg at h*n er syk.
   

 5. Kattens er uvel i magen og trenger kanskje et bedre fôr eller noe magebalanserende (f.eks ZooLac). Snakk med veterinær.


 


Mulige løsninger
Svarene er koblet med numrene ovenfor.

 1. Har du hunnkatt i brunst burde du vente med å kastrere til brunsten er på vei ned. Dette er for å unngå en komplisert og blodig operasjon da livmora er større under brunst. Enten kan du vente litt, ellers kan du sette katten på p-piller noen uker. P-piller anbefales KUN å bruke noen uker og ikke som permanent prevensjon da det er svært kreftfremkallende hos katter!
   

 2. Det er viktig å vaske vekk alle spor som katten din har markert med omkring. Du kan bruke spray med sitronduft eller eddik for å fjerne lukt eller holde katten unna. Unngå å bruke salmiakk og sterke vaskesprayer. Det kan få katten til å ville tisse mer. Vær megler, men ikke belønn uvaner. Hjelp katten din å passe inn. Vær rettferdig og belønn. Vis at du er en trygghet for pusen din i flokken. Gå mellom når det holder på å oppstå konflikter mellom kattene og ikke la dem ryke ihop. Til slutt vil de forstå at de ikke tjener på å hevde seg for hverandre.
   

 3. Plukk kassen hver dag. Du kan godt ha en søppelpose i bunnen, så er det enklere å skifte den også. I tillegg kan man kjøpe et deopulver for kattedo på nettdyrebutikker som motvirker lukt. Vil katten din fortsatt ikke bruke kassen, kan du dryppe en LITEN dråpe salmiakk i den. Har du flere katter skal kattene ha en kasse hver + 1.
   

 4. At katten din gjør fra seg der den ikke skal, kan være h*ns måte å si ifra om at noe er galt på. Ta pus til veterinær om ingen av punktene ovenfor virker. Det kan både være nyreproblemer og urinstein som forårsaker tissingen.
   

 5. Det finnes ulike typer fôr som er konstruert for å bedre kattens fordøyelse og hindre lukt. Veterinæren din kan tipse deg om et godt fôr. Kattematen du kjøper på dagligvarehandelen er ikke sunn, så investerer du i et bra fôr hos dyrebutikk eller veterinær, vil du få igjen for det. Magebalanserende pasta som ZooLac og FloryBoost kan også hjelpe på urolig mage. Du må huske å ALDRI bytte fôr for brått. Start med å gi katten det gamle fôret og bland inn gradvis mer av det nye iløpet av en uke. Da rekker kattens mage å tilpasse seg den nye maten og næringen.