top of page

Kattens vokale språk

DSC_0003.JPG

Du kan lære mye om kattens tanker, meninger og fakter ved å forstå hva kattens lyder betyr. "Mjau" er ordet katten bruker til det meste, men det betyr ulike ting ut ifra hvordan det er uttalt.

 

Hva betyr mjauingen?
Ofte kan du også høre at katten legger vekt på enkelte vokaler i uttalen av "mjau". Dette betyr også ulike ting:
 

 • Lang "M":
  Katten hilser på deg. Det kommer ofte en slags rulle-R etter m'en. "Mmmmmrau".

 • Sterk "I"-lyd:
  Kan tyde på at katten føler fysisk ubehag.

 • Lang "A":
  Katten vil ha noe! Mat, kos... Hvaenn det er, den vil ha det NÅ!

 • Markert "U"-lyd:
  Katten er misfornøyd med noe, f.eks at den ikke fikk mat likevel.


   

Maling
Du har nok hørt en katt dure? Dette er noe katten begynner med allerede et par dager etter den er født. Når de er bittesmå høres det ut som knitring. Malingen starter ved at hjernen sender beskjed til musklene i halsen og får dem til å vibrere. Vibrasjonen når kattens stemmebånd og høres kommer ut som en during. Det varierer hvor høyt og hvor mye katter maler. Når katten åpner munnen samtidig som den maler og maler ganske intenst, kan den sikle.

Maling er som oftest et tegn på at katten er fornøyd. Katter maler når de er glade, selv når de spiser. Men noen ganger kan også katter male når de er nervøse eller syke, og bruker malingen for å trøste seg selv.


 

Pip og triller
Lydene kattemødre bruker for å få kattungene til å høre og følge etter henne. Imot deg kan disse lydene bety at katten vil at du skal bli med den - som regel til matskåla. Har du flere katter kan du høre dem prate til hverandre med disse lydene.


 

Murring, fresing og spytting
Dette er negative lyder og de må du ta på alvor. De betyr at katten er misfornøyd med noe og vil være i fred. Det kan være pga. usikkerhet, frykt, sinne eller ubehag. Vi pleier å si at du kan få opptil tre advarsler før katten angriper. Murring/knurring er en av de første lydene en misfornøyd katt kan lage. Den andre er fresing. Har du enda ikke gått din vei kan katten bykse imot deg mens den spytter. Nå har den virkelig foått nok og du kan forvente å bli angrepet om kort tid.


 

Gauling og uling
Høres ut som lange, forlengede mjau. Katten forteller deg at den er misfornøyd med noe, vil komme seg ut, leter etter deg eller har det vondt. Finn katten din dersom den lager slike lyder. Hos ukastrerte katter kan slike lyder også tyde på at katten er i brunst og ønsker å parre seg. Dette er svært slitsomt å høre på og det beste er da å holde katten inne og få den kastrert snarest. Dersom du har en eldre katt kan disse lydene være et tegn på at katten har en kognitiv sykdom som demens eller at de føler seg desorientert/forvirret.


 

Kvitring og "chatter"
Rare, små lyder katten din lager når den f.eks sitter i et vindu og observerer en flue eller en fugl.

bottom of page