Hva gjør jeg når...

Katten min er forsvunnet

Handle raskt!
Sett ut kattens kattedo. Denne lukten kan katte kjenne på lang avstand. Rop ofte på katten din så den har sjans til å høre deg, men med en trygg og lun tone. Ikke skrik, rop lokkende og lett. Gå ut, rasle med godteposen eller en annen lyd pusen din kjenner. Kall og let i områder du tror katten kan oppholde seg. På kveldstid kan du ta med deg lommelykt og rope. Er pus i nærheta kan du være heldig nok til å se de lysende øynene. Oftest er det under skumringa katter er mest fremme. Be naboene dine åpne garasjer, boder og uthus for å utelukke at pus er innestengt.

Spre etterlysningen godt
Det er lurt å spre ordet godt. Lag et Facebook-innlegg med bilde og beskrivelse av katten. Nevn hvor den har forsvunnet fra, sist ble sett og hvilke lyder den lystrer. Spre det så godt du kan blant venner, naboer, kjente og på lokale sider. Du kan også spørre lokalavisen om å dele etterlysningen din. Du kan opprette en Dyrebar-annonse hvor du etterlyser katten din. Lag plakater med samme info som i Facebook-annonsen og heng opp på postkassestativ omkring i nabolaget, på butikker og andre oppslagstavler.

Ingen tegn til pus?
Ser du ikke snurten av katten din kan det være at ropinga hindrer den i å komme. Når katter er lenge ute blir de påvirket av sine gamle instinkter og kan bli sky. Det kan da være en idè å prøve å finne pus med hjelp av ei kattefelle. Dette kan dyreorganisasjoner, veterinærer eller Mattilsynet låne deg. Fellene er helt ufarlige for dyr og bare stenger dem inne om de tråkker på et lite brett.

Hvis du har sett katten din, sett fella et sted i det området. Sørg for at fella står helt stødig og i ly for det verste været. Regner det ute vil katten neppe gå i fella. Inne i fella bør du legge mat som lukter veldig godt. Uten for og i en "sti" inn i fella kan du legge noen små godbiter så katten får smaken på mat. Helt innerst legger du noe som lukter sterkt, f.eks våtfôr, kokt fisk, tørrfisk og tunfisk. Fella må holdes øye med hver halvtime og ikke være aktivert når du ikke kan følge med. Det kan godt skje at andre katter går i fella først, og da må du være klar for å slippe dem ut.

Får du katten din i fella, få hjelp av noen til å bære den inn - helst en person i hver ende. Det er tryggest i tilfelle fella skulle svikte på et vis. Hold pus inne noen uker etter dette og sørg for å gi pusen ormkur. Er ikke katten din ID-merket kan du vurdere det og evt. halsbånd med GPS.

Jeg har funnet en ukjent katt

Når du finner en katt som ikke er din, er det viktig at du gjør alt du kan for å prøve å finne ut om den har et hjem eller om den behøver hjelp.
 

 • Har katten halsbånd?
  At katten har halsbånd er et trygt tegn på at katten tilhører et sted. Se om du finner adresse eller telefonnummer på halsbåndet, og kontakt eier eller hjelp katten hjem dersom du finner det. Er det ingen info på halsbåndet, hør med naboer om de kjenner til katten.
   

 • Er katten ID-merket i øret?
  Et øremerke er en liten tatovering med noen tall eller bokstavene, "ID" i venstre øre. De er grønnaktig og kan være vanskelige å se. Er katten øremerket med tall, gå til www.dyreidentitet.no og skriv inn nummeret i katteregisteret, ring så eieren. Er katten merket med "ID", se etter bokstavene "ID" i venstre øre. Finn noen som har en chipavleser (frivillige eller veterinæren). Få katten avlest og kontakt eier. Be gjerne eier om å sette på katten et oppløselig halsbånd eller ID-merke den, så katten er lettere å gjenforene. Det er ingen garanti for at katten finner hjem selv eller at finneren gjør det som skal til for å hjelpe katten.
   

 • Ikke halsbånd eller øremerke? Ta inn katten.
  La katten bo inne hos deg mens du fortsetter jakten på eier, så ikke katten forsvinner igjen eller risikerer å komme i fare. Du har en plikt til å hjelpe dyr i nød – og en forvillet eller hjemløs katt er nettopp det. Så lenge den går ute vil den fortsette å gå, være sulten, kald og muligens komme i fare.
   

 • Etterlys eier
  Lag en "funnet"-annonse på Dyrebar. Ta et tydelig bilde av katten og legg inn alle opplysningene du har. Del annonsen på lokale kattesider på Facebook. Du kan også skrive ut plakaten og henge opp i nærområdet. 

Jeg har funnet et sykt/skadet dyr

Hjelpeplikten gjelder ALLE!

Loven om dyrevelferd § 4 sier at du har hjelpeplikt ved funn av skadede eller døde dyr. Om dyret lever plikter du til å sørge for at den får nødvendig hjelp. Du ringe Falk, Mesta, Viltnemnda eller Politiet, men det beste er om du kan ta det dyret med til veterinær selv. Det er ikke alle enhetene som har de nødvendige rutinene for å takle dyresituasjoner. Veterinær skal sjekke katter og hunder for ID-merke. hvor den skal sjekkes for ID-merke. 

Veterinæren vurderer videre oppfølging og om de ønsker å oppbevare katten i påvente av at en eier kan finnes. Dersom dyret må avlives og eier ikke er kjent, dekker Mattilsynet kostnadene etter at veterinær sender inn eget skjema for refusjon av utgifter (husk underskrift fra den personen som har innlevert katten).

Det er ekstremt viktig at du sørger for at katter blir sjekket for ID-merke, slik at mulig eier kan få beskjed. 

Jeg mistenker dårlig dyrevelferd

Er du bekymret for at et dyr ikke får det nødvendig stellet det trenger, blir mishandlet, frareist eller dumpet, burde du sende inn en bekymringsmelding til Mattilsynet. Du kan gjøre det over telefon eller ved et skjema på nettsiden deres. Du velger selv om du gir navnet ditt eller er anonym. Det er viktig at du samler så mye bevis som mulig og gir dette til Mattilsynet.

Hvem skal jeg kontakte?

 • Send bekymringsmelding til Mattilsynet her dersom du vet om dyr som ikke blir godt tatt vare på.

 • Alvorlig dyrevelferdssak: Ring politiet

Jeg har funnet dyremishandling på internett

Mange kommer over materiale som viser dyr som mishandles eller ikke har det bra på internett. Den naturlige reaksjonen for mange er å rapportere disse innleggene og blokkere den som deler dem, men det er det siste du burde gjøre! Her kommer en oppskrift på hva du kan gjøre dersom du kommer over slikt materiale:

 

 • Ikke kontakt eieren av innlegget (er det den skyldige kan vedkommende slette sine spor og gå under radaren)

 • Ikke flagg eller rapporter innlegget (da sletter du bevis!)

 • Ikke spre innlegget

 • Ikke lag en underskriftskampanje

 • Ikke se vekk. Samle så mye informasjon som mulig. Last det ned og ta vare på det.

 • Skriv ut kopier av innholdet/nettsiden

 • Prøv å finn ut så mye som mulig om person(e) bak innholdet, bl.a navn, sted, IP-adresse og kontaktinformasjon. Du kan bruke denne siden til dette.

 • Kontakt/rapporter til linkene på denne siden.

Please reload