Råd om kattehold

Hva er det greit å vite og gjøre når man har katt? Vi har samlet den viktigste infoen med tips på èn side - perfekt for deg som er ny katteeier!

Rådene og anbefalingene er gitt i samråd med fagfolk og veterinærer.

Kosthold
Som mennesker trenger også katter et balansert og sunt kosthold. Her har du noen gode tips til hvordan du velger ut den riktige maten for din katt.

Et godt kattefôr tar hensyn til:

 • Alder

 • Vekt

 • Kastrert eller ikke

 • Inne- eller utekatt

 • Tannhelse 

 • Diagnoser


Du kan supplere med å gi katten våtfôr innimellom, men det bør være en bonus til tørrfôret som er hovedmatkilden, med mindre veterinær har gitt andre råd. Det finnes også mange ulike typer kattesnacks som du kan glede katten med. Du kan finne mange gode eksempler på mat og snack til katter på nettdyrebutikker.

Katten må alltid ha tilgang på rent vann. Det er lurt å sette vannskålen litt unna matskåla, da det har vist seg å føre til at katter drikker mer. Mange katter er også glade i rennende vann. Da kan du investere i en drikkefontene.

Tips: Se etter et fôr med høyt kjøttinnhold og lite salt. Gi katten tannfôr i kosten for å forebygge tannstein og andre tann- og tannkjøttsykdommer.

 


Forsikring
Burde du forsikre katten din? Det ville reddet deg fra store veterinærutlegg når ulykken/sykdom er ute. Veterinærer flest gir ikke ut giro eller avtaler til privatfolk, og det kan bli mange tusenlapper å punge ut med på èn dag. For de fleste er en hundrelapp i måneden lettere å betale, eller en liten egenandel ift. en enorm regning.

Du kan tegne forsikring i et selskap du allerede bruker, men undersøk betingelsene deres og hva de forsikrer først. Det finnes også en ren dyreforsikring - Agria og de forsikrer katten hele livet til motsetning av andre selskap. De gir også 10% rabatt om katten er ID-merket.

Vi anbefaler deg å forsikre katten så tidlig som mulig så forsikringen dekker det meste. Forsikrer du katten før den fyller 4 mnd får du også dekt den stygge tannsykdomen, TR (FORL).

 


Kattepass og fadder

De aller fleste av oss vil trenge hjelp med tilsyn av katten en eller annen gang. Det beste er om man vet hvem som kunne stilt opp til sånt FØR man anskaffer seg katt. Vi anbefaler at du forhører deg med flere kjente og kjære, slik at det er størst sjans for at NOEN av dem kan stille opp om du mått trenge kattepass.

Ikke bare menneskebarn trenger fadder. Hadde katter også hatt faddere ville færre blitt hjemløse. Vi har reddet utallige katter fra en urettferdig skjebne pga. at eierne har måttet flytte på sykehus, gamlehjem o.l. eller fordi de har gått bort. Katten fortjener ikke å lide for at eieren ikke kan ha den lenger.

Vi anbefaler på det sterkeste at du ordner en fadder til katten din og gjerne skriver kontrakt med dem. Det bør være med noen du stoler på vil sørge for at katten din får det bra og som vil holde kontrakten med deg. Finn også noen som vil være deg vara i tilfelle du ikke kan stille opp selv under omplasseringen.

 

Kontrakten bør inneholde hva du ønsker skal skje katten og hvilket liv du vil at katten skal få. Det er også viktig å informere disse personene om hvem katten din egentlig er, slik at de kjenner den best mulig.

Inne- og/eller utekatt?
Det er viktig å huske at katter er like individuelle som oss mennesker. De har vidt forskjellige gleder og vaner, derfor er det heller ingen regel for om katten burde leve inne eller delvis ute. Katter flest er flinke til å tilpasse seg og de er vanedyr.

Utekatter:
Har du tenkt å gi katten din muligheten til å gå ute, bør du vente til den er 12 mnd før du slipper en uvoktet av gårde. Mange tror at katter er selvstendige når de har flyttet ifra kattemor, men de utvikler seg mye iløpet av sine tre første leveår. Ved 1 års alder får de fleste bedre forståelse for farer og retning. Husk at en kattunge er som et lite barn. De har ingenting ute å gjøre alene før de er gamle nok.

En utekatt bør være svært husvarm og stedbundet. Du bør ha mulighet til å slippe katten inn og ut på en trygg måte og helst bo unna den verste trafikken. Noen innstallerer katteluker så katten kan komme og gå som den vil, mens andre må følge med. Risikerer katten din å bli utestengt noen timer i døgnet, anbefaler vi at du lager en varmestasjon som katten kan søke ly og varme i. Les mer om det HER.

Innekatter:
En del katter egner seg ikke utendørs pga. skyhet, traumer eller for dårlig evne til å opptre trygt på egenhånd. Du kan da sørge for å gi katten et godt liv som innekatt.

For å gi katten et så godt liv som mulig innendørs er det viktig at katten har muligheter for å aktiviseres og stimuleres nok. Dersom du er åpen for å ha to eller flere katter så er det til stor hjelp. Dersom du bare ønsker èn katt, burde du undersøke på forhånd at katten vil trives som enekatt. Mye oppmerksomhet er viktig, så dersom du er lite hjemme er ikke en innekatt eller katt det rette for deg.

Du trenger ikke et stort hus for at katten skal trives innendørs, men vi anbefaler store klorestativ da katter ofte liker å være i høyden, og gjerne ett helt enkelt ett med èn stamme som er lett å strekke seg på. Et par ganger i året kan du godt ommøblere på disse klorestativene, for det vil mange katter finne spennende. Det finnes også en haug med aktiviserende leker du kan anskaffe. Spør i en dyrebutikk eller se rundt på dyrenettbutikker. En del katter foretrekker faktisk de enkleste lekene, som en pappeske eller en pinne med tråd og leke i. Laserpenn er også ofte populært, men kan gjøre noen katter frustrere da de aldri lykkes med å fange "byttet". Ha derfor alltid en belønning eller annen leke klar.

Dersom du har mulighet eller ønsker, kan du gi katten et sikret uteområde. Du kan kjøpe terassenetting til verandaen eller lage en utegård inntil husveggen. Om du har en ekte dør inn dit eller en katteluke er opp til deg og dine muligheter. En slik utegård bør være sikret både over og under i tillegg til rundt.

Det spiller ingen rolle om du bor i blokk eller ikke har trygge utemuligheter - adopter en innekatt. Det finnes så mange av dem og vi søker etter hjem for slike katter hele tiden.

Årlig vaksine
Å vaksinere katten sin årlig er en smart investering for både katten din og andre katter. Det finnes mange smittsomme sykommer og flere av dem er farlige uten vaksine og behandling. Noen kan leves med, men kan gå på kompromiss med din katts livskvalitet.

De vanligste vaksinene:
1) Kattepest: Gir kraftig oppkast og diarè. Uten behandling kan katten bli dehydrert og i verste fall dø.
2) Katteinfluensa (smittsom luftveisinfeksjon): Påvirker luftveiene, øynene og munnhulen. Forårsakes av virusene, calici- eller herpesvirus. De fleste katter med de nevnte plagene antas å være smittet av katteinfluensa i Norge. Katter kan også være kroniske bærere uten å vise symptomer. De kan likevel smitte sykdommen videre.

Første gang du vaksinerer katten din må den ha en ny vaksine etter fire uker. Først da er den grunnvaksinert og immun i ett år. Deretter trenger katten én vaksine til ca. samme tid hvert år for å opprettholde immunitet.

 

Tilleggsvaksiner:
3) Klamydia: Et virus som påvirker øyne og luftveier. Det smitter lettest på steder der mange katter er tett sammen, feks. i kattehus eller på utstillinger. Det sies at denne vaksinen er lite effektiv og har flere bivirkninger.
4) Leukemi-virus: Katteleukemi kan forårsakes av et virus det nå er mulig å vaksinere mot. Vaksinen gis årlig.
5) Rabiesvaksine: Et krav ved utenlandsopphold (ikke Sverige) eller for katter som innføres til Norge.


Det finnes ingen vaksine imot de dødelige sykdommene, FIV, FeLV eller FIP. Den beste forebyggingen er kastrering og god hygiene.

Kastrering
Kastrering er kanskje den viktigste investeringen du gjør for katten din. Ingenting forebygger sykdommer, hjemløshet og dårlig livskvalitet mer. Da er det ekstra fint at kastrering er en éngangsutgift som varer så lenge katten lever!

Kastrering er en liten operasjon hvor kattens kjønnskjertler fjernes og kan gjøres fra den er 4-5 måneder gammel. Hos hannkatter fjernes testiklene, mens hos hunnkatter fjernes livmor og eggstokker. Dette gjør at katten ikke kan reprodusere seg og mister de hormonelle forstyrrelsene brunst medfører. Kastrering fjerner ofte katter uvaner med markering, vandring, slåssing og overdominering.

Operasjonen gjøres på 15-40 minutt og katten kan dra hjem samme dag. Det anbefales å gi katten smertestillende etter inngrepet. Hannkatter i to-tre dager og hunnkatter i 5-7 dager. Katten bør holdes innendørs til sårene er helt grodd.

En kastrert katt er en lykkeligere katt.

Les mer om kastrering her.

Ormkur
Å gi katten din ormkur jevnlig er kjempeviktig for kattens helse og velvære. Innvollsorm kan infisere katten din gjennom bittesmå egg som vi ikke ser, og de er på ting katten spiser ute, i mus og kan smittes i kattekassen. Ubehandlet innvollsorm kan gjøre stor skade på kattens indre organer. De mest vanlige typene i Norge er spolorm og bendelorm.

Når du bør gi ormkur:
- Uke 3, 6, 9 og 12
- Når de flytter til nytt hjem
- 4 mnd alder
- 6 mnd alder
- Voksen innekatt: Ca. 2-3 ganger i året
- Voksen utekatt: Ca. 4 ganger i året og ved smitte

Hvis du vet at katten din er smittet, gi en ny kur etter 14 dager.

Ulike typer ormkur:
Panacur: Både pasta og tabletter som tar begge typer orm (tar også Giardia)
Droncit: Tabletter og sprøyte mot bendelorm
Drontal: Store tabletter som tar begge typer orm
Milbemax: Små tabletter som tar begge typer orm (bredspektret)

Handleliste
Her er en kjekk liste over ting du trenger til det nye familiemedlemmet!
 • Mat- og vannskål (evt. drikkefontene)
 • Kattemat, tørr og våt variant
 • Kattesnacks
 • Kattedo
 • Spade for å plukke kattedoet med
 • Leker
 • Kattesand
 • Kloremøbel
 
Ekstra om man vil:
 1. Deopulver for kattedoen
 2. Pledd
 3. Duftspray
 4. Engangshansker for å fjerne kattehår med
Butikker å handle katteutstyr på
Dyrebutikker:
Tropehagen Zoo
Buddy
Hund som Hobby
 
Nettbutikker:
ZooPlus.no
Animail.no
Zoopermarked.no
Musti.no
Ilovecats.no