top of page

Kattens atferd
og mentale helse

Lillefot smiler.

Siden er under oppbygging

Det er viktig å forstå at katters atferd henger sammen med kattens tanker, følelser og instinkter. Det er derfor naturligvis alltid en årsak bak at katten opptrer som den gjør.

Vi mennesker kommuniserer på en annen måte en katter, derfor kan vi ofte misforstå dem og gjøre situasjonene vondt verre. Som katteeier burde du prøve å lære å forstå katten din så godt som mulig, slik at ingen av dere havner i kjipe situasjoner. Den beste måten å lære seg det på er å sette seg inn i hva en katt egentlig er og deretter lese om normal atferd hos katter.

I artikkelen "Hva er egentlig en katt" forklarte vi grunnpilarene av hvorfor katter er som de er, men vi skal se enda mer spesifikt på deres atferd da katter er så misforståtte dyr. Som tidligere nevnt sitter instinktene fra deres forfedre dypt i den domestiserte huskatten.Mental og fysisk helse = atferd

Den beste måten å oppnå god kattevelferd er å sørge for at kattens naturlige behov blir møtt og at man er den beste eieren man kan. Det innebærer:

  • Et passende miljø

  • Et egnet kosthold

  • Muligheten til å utfolde sine vanlige atferdsmønster

  • Å få bo med eller uten andre dyr, avhengig av hva den individuelle katten foretrekker

  • Å være beskyttet mot smerter, lidelser, skader og sykdom
     

Dersom ètt eller flere av disse behovene ikke blir møtt kan katten vise det med en spesiell atferd. Dersom denne atferden ikke reflekterer det vi mennesker ønsker fra katten, kaller vi det “atferdsproblemer”. Dette beviser bare hvor misforstått katten er. Katters atferd er hovedsakelig måten de de kommuniserer med oss på.


 

Hvorfor atferdsforståelse er så viktig

Katter blir avstått fra eierne sine av ulike årsaker, som endringer i livssituasjon eller helsetilstand, allergi, uønskede kattunger, mangel på interesse, nye kjæledyr prioriteres, dårlige holdninger og mangel på kunnskap. Men en av de vanligste årsakene til at eiere kvitter seg med kattene sine er pga. uønsket atferd (mot folk eller dyr), at katten er utrygg (gjerne pga. mangel på varsom overgang til nytt hjem eller mangel på skånsom introduksjon ift. andre dyr), og uønskede toalettvaner.

Alt dette er typiske årsaker til at katter ender opp som kasteballer mellom flere hjem, blir forlatt/dumpet/utestengt, på veterinærbordet med ei avlivingssprøyte eller svært ofte hos organisasjoner som oss. Om kunnskapen og forståelsen hos katteeiere og folk generelt var høyere, ville tallet over antall katter i nød vært svært mye lavere.

Du kan ta gratis nettkurs om katt, og lære mye interessant og hjelpsomt på denne siden: https://www.cats.org.uk/help-and-advice/online-learning 

Veiledere for introdusering

bottom of page